13. 05. 2021.
Ivan Šušnjar se predstavlja kao generalni konzul BiH u Čikagu, a nije dobio akreditive

Ivan Šušnjar se predstavlja kao generalni konzul BiH u Čikagu, a nije dobio akreditive

Ivan Šušnjar se predstavlja kao generalni konzul BiH u Čikagu, a nije dobio akreditive

Nesuđenom generalnom konzulu Bosne i Hercegovine u Čikagu Ivanu Šušnjaru, Ministarstvo vanjskih poslova BiH izdalo je i diplomatski pasoš na temelju odluke Predsjedništva BiH. Snove o diplomatskoj karijeri u SAD-u prekinula je Ambasada SAD-a u BiH koja je saopštila da Ivan Šušnjar “nije i neće biti generalni konzul u Čikagu”.

Uprkos tome što je Predsjedništvo BiH na prijedlog Dragana Čovića imenovalo Ivana Šušnjara za generalnog konzula BiH u Čikagu, Sjedinjene Američke Države nikada nisu prihvatile njegov akreditiv, čime je američka administracija jasno poslala poruku BiH da Šušnjar u svojstvu diplomate nije poželjan, prenosi Klix.ba.

Iako nikada nije stupio na dužnost generalnog konzula, Ivan Šušnjar prisustvovao je Nacionalnom molitvenom doručku kod Baraka Obame predstavljajući se kao generalni konzul BiH u Čikagu, što je svojevrsni diplomatski skandal s obzirom na to da se Šušnjar, prema pisanjima medija, susreo s nekoliko američkih zvaničnika s kojim je razgovarao o pravosudnom sistemu BiH.

Šušnjar je, navodno, prisustvovao i sastanku stranih diplomata o temi porasta prijetnje terorizma u Jugoistočnoj Evropi, o čemu je davao izjave bosanskohercegovačkim medijima. Pohvalio se i da je imao čast upoznati senatora Džona Mekejna kojeg je informisao o hapšenju bivšeg ministra bezbjednosti BiH i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH nema nikakve zvanične informacije da je Šušnjar prisustvovao Nacionalnom molitvenom doručku.

“Ukoliko jeste, na tom skupu je mogao biti isključivo u privatnom svojstvu, a nikako kao generalni konzul BiH u Čikagu s obzirom na to da nikada nije stupio na dužnost generalnog konzula. U tom kontekstu i eventualni kontakti s dužnosnicima administracije SAD-a i izjave u javnosti su isključivo privatne prirode”, kazali su nam iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Diplomatski pasoš za Šušnjara

Ističu da s obzirom na to da Šušnjar nije upućen na rad u Generalni konzulat BiH u Čikagu u svojstvu generalnog konzula, a nema ni bilo koje drugo službeno svojstvo u MIP BiH, troškovi u vezi s eventualnim putovanjem i boravkom Šušnjara u SAD-u nisu bili na teret sredstava MIP BiH.

Predsjedništvo BiH imenovalo je u prvoj polovini 2015. godine Šušnjara za generalnog konzula BiH u Čikagu.

“Ministarstvo inostranih poslova BiH je Ivanu Šušnjaru izdalo diplomatski pasoš dana 30. aprila 2015. godine, a na temelju odluke Predsjedništva BiH kojom je Ivan Šušnjar imenovan za generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Čikagu”, rekli su iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Dodaju da je Šušnjar na temelju člana 3 Pravilnika o izdavanju diplomatskih pasoša imenovanjem od Predsjedništva BiH na funkciju generalnog konzula ostvario pravo na diplomatski pasoš s obzirom na to da je on neophodan u postupku traženja diplomatske vize čije je izdavanje od američkih vlasti pretpostavka za stupanje na dužnost diplomate na destinaciji na koju je imenovan.

Ko je Ivan Šušnjar?

Grupa uglednih građana Bosne i Hercegovine obratila se prošle godine Ambasadi SAD-a u našoj zemlji kojoj je predala peticiju s apelom da SAD uskrate gostoprimstvo Ivanu Šušnjaru.

Kako su istakli potpisnici apela, među kojima su Senad Pećanin, Slavo Kukić, Jasmila Žbanić, fra Mile Babić, Ahmed Burić, Zlatko Dizdarević, Aleksandar Hemon, fra Petar Jeleč i drugi, Šušnjar je osoba koja kao vlasnik i urednik internetskog portala Poskok.info već godinama daje nemjerljiv doprinos raspirivanju šovinizma, međunacionalne netrpeljivosti i ksenofobije u Bosni i Hercegovini.

Ivan Šušnjar našao se u centru interesovanja javnosti nakon što su ga 2012. godine uhapsili pripadnici SIPA-e po kaznenoj prijavi da je provalio u mail Damira Bećirevića, sadašnjeg zastupnika u Parlamentu BiH i bivšeg savjetnika Željka Komšića, i Amira Ibrovića, bivšeg šefa kabineta Željka Komšića u Predsjedništvu BiH, te poslao mejlove Nerkezu Arifhodžiću, nekadašnjem ambasadoru BiH u San Marinu.

Šušnjar je kazao kako je preko češkog servisa za lažno adresiranje e-pošte poslao mejl: “Nerza care, ‘ko se nado da ćeš se pohrvatiti u šezdesetim. Odoh i ja dogodine u Hrvate, mogao bih malo do Pariza, dosadilo mi, brate, Sarajevo”.

(Klix.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender