13. 05. 2021.
Protestno pismo zbog protjeranih Banjalučana

Protestno pismo zbog protjeranih Banjalučana

Protestno pismo zbog protjeranih Banjalučana

Organizacija Srbsko sabranje “Baštionik” i Udruženje istoričara “Dr Milan Vasić” uputili su protestno pismo Generalnom konzulatu Hrvatske u Banjaluci zbog novčane kazne i tromjesečne zabrane ulaska u ovu zemlju dvojici njihovih članova koji su radili u manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu.

U ovim organizacijama tvrde da je protiv njihovih članove Dragoslava Ilića i Jovice Rudića – koji su u srijedu, 17. februara, pomagali lokalnom svešteniku Draganu Antoniću u postavljanju ograde u manastirskom kompleksu – policijska patrola povela prekršajni postupak zbog rada na crno, nakon čega im je izrečena novčana kazna od 7.000 kuna i tromjesečna zabrana ulaska u zemlju.

Navedena udruženja smatraju ovakav postupak grubim kršenjem vjerskih prava i sloboda svojih članova, zbog čega od nadležnih organa zahtijevaju da se oslobode kazne i da im se omogući boravak u Hrvatskoj.

U pismu se navodi da posebnu težinu nemilom događaju daje činjenica da se manastir u kojem su obavljani inkriminisani radovi nalazi na području nekadašnjeg jasenovačkog logora smrti Nezavisne Države Hrvatske koji je svojevrstan simbol Holokausta nad Jevrejima i genocida nad Srbima i Romima na ovim prostorima tokom Drugog svjetskog rata, te da je pomenuti manastir ujedno i spomen-mjesto njegovim žrtvama.

“Podsjećamo da se manastiri razlikuju od parohija i crkvenih opština koje održavaju u njima živući vjernici i za razliku od njih rad u manastirima je uobičajen vid izražavanja vjerskih osjećanja svih vjernika bez obzira na mjesto boravka i kao takav podjednako važan kao i molitveno sabranje. Iskreno se nadamo da će vrijeme pokazati kako je nemilom događaju doprinijela greška nižih policijskih službenika”, navodi se u protestnom pismu.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender