13. 05. 2021.
Autobus za Drakulić čekaju po sat vremena

Autobus za Drakulić čekaju po sat vremena

Nema pojeftinjenja karata u međugradskom prevozu

Gorivo za 1,30 KM po litru, a karte u autobusima po istim cijenama kao i prije tri godine. Osim u Banjaluci, gradski prevoz nigdje nije pojeftinio. Isto je i sa prigradskim i međugradskim.

Prostom računicom dolazi se do toga da je isplativije putovati automobilom. Recimo, karte iz Banjaluke do Mrkonjić Grada u jednom pravcu za četvoro koštaju 28 KM. Ista relacija automobilom može da se pređe za samo 5,50. Prevoznici ostaju pri svome – pojeftinjenja nema.

“Ovaj pad cijena goriva, činjenica je drastičan, nas je i doveo u poziciju da možemo sad da razgovaramo o tome da ekonomski poslujemo. Sad možemo da pričamo o unapređenju postojećeg stanja, u smislu poboljšanja voznog parka, povećanja standarda naših radnika”, rekao je Goran Starčević iz Udruženja saobraćaja i veza Privredne komore Republike Srpske.

Građani nisu zadovoljni stavom prevoznika. Onaj ko često putuje, skupoću itekako osjeti. Zato, kažu, ne mora uvijek ni da se ide autobusom.

Gradski prevoznici cijene dogovaraju sa lokalnom zajednicom. Kod međugradskog saobraćaja, sami ih diktiraju. Često se dogovaraju, pa kada karta poskupi kod jednog, poskupi i kod ostalih. U ministarstvu saobraćaja RS priznaju – zloupotreba ima.

“Ovakav način registracije redova vožnje stvara mogućnost monopola. Postoji mogućnost da se jedan prevoznik faktički štiti i da stvara monopol”, istakla je Nataša Kostić, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS.

Prevoznici su se nadležnima žalili na “divlje prevoznike” koji kupe putnike pred rampama autobuskih stanica. Iz Ministarstva saobraćaja poručuju da će se pozabaviti tom problematikom. Obećavaju i uvođenje novih linija tamo gdje je potrebno. Mogućnost nižih cijena karata u prigradskom ili međugradskom prevozu, niko nije ni pomenuo.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender