15. 05. 2021.
Raši Popovu uručena nagrada “Dositej Obradović”

Raši Popovu uručena nagrada “Dositej Obradović”

Raši Popovu uručena nagrada “Dositej Obradović”

Nagrada “Dositej Obradović” za životno djelo za 2015. godinu danas je uručena književniku, publicisti, glumcu i dugogodišnjem televizijskom novinaru Raši Popovu na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Nagradu dodjeljuje Zadužbina “Dositej Obradović”, a jednoglasnu odluku je donio žiri : Vojislav Јelić (predsjednik), Slavko Gordić, Marko Nedić, Dragan Simeunović i Mirko Vasiljević.

U obrazloženju žirija, koje je pročitao dekan Filozofskog fakulteta prf. dr Vojislav Јelić navodi se da “pedagoški učinak stvaralačkog i medijskog djela i djelovanja Raše Popova na Dositejevom tragu duhovnog oplemenjivanja mladih naraštaja na ukupnom srpskom duhovnom prostoru, uključujući staru i novu dijasporu, čini ga dostojnim Dositejeve nagrade za životno djelo”.

Nagradu je uručio predsjednik Upravnog odbora Zadužbine “Dositej Obradović” Radomir Putnik, a sastoji se od plakete sa likom Dositeja Obradovića, povelje i novčanog iznosa.

Putnik je ovom prilikom rekao da ima “neodoljivi osjećaj da sam Dositej Obradović doživljava laureata kao svog učenika dostojnog ovog priznanja koji je istovremeno i učitelj novih naraštaja”.

Ovo priznanje su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, Narodna banka Srbije i beogradsko Narodno pozorište.

Raša Popov, dosljedan svom stilu nastupa, ispričao je nekoliko anegdota iz mladosti Dositeja rođenog u Čcakovu koji je veoma blizu Rašinom rodnom Mokrinu.

Dositej je, prije nego što se zamonašio, nosio ime Dimitrije i prvo je bio šegrt u radionici vunenih prekrivača. Popov je potom pročitao pjesmu koju je napisao za ovu priliku i u njoj opisuje bijeg Dositeja iz rodnog Banata u Srem i manastir Hopovo.

Besjedu posvećenu slavodobitniku održao je književnik Ljubivoje Ršumović, bliski prijatelj i kolega Popova, sa kojim je decenijama radio tv programe za djecu.

Ogradivši se da ne može a da ne bude pristrasan kada je u pitanju Popov, Ršumović je kazao da je sa njim sarađivao na 165 nastavaka serijala ” Fazoni i fore” a zajedno su snimili i 46 nastavaka “Šešira bez dna”, i sve to vrijeme ga je doživljavao kao veliko dijete.

– On je i danas osamdesetdvogodišnje dijete, ali to nije u pežoriativnom smislu, već zači da je svojim radom i životom dorastao tom dostojanstvu – rekao je Ršumović.

On je posebno posvetio pažnju dvema knjigama Raše Popoca “Bajke za 21 vek” i ” Opasne bajke”, kao uzore kako treba pisati ovu vrstu štiva za djecu.

U bogatom programnu, pred punim parterom Narodnog pozorišta nastupili su hor “Abrašević” sa dirigentom Ivankom Stojkov, Dječiji hor “Horislavci” pod umjetničkim rukovodstvom Draška Јankovića, Gudački kvartet “Glasnici”, učenici muzičke škole “Јosip Slavenski”, kao i Tanja Andrijić (sopran), Nikola Јevtić (bas bariton) i Dobrila Miljković (pijanistkinja).

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender