18. 05. 2021.
Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

SIPA provjerava Nikolu Špirića po naredbi Tužilaštva

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine počelo je vršiti provjere o navodnim kriminalnim aktivnostima poslanika SNSD-a u Parlamentu BiH Nikole Špirića, potvrđeno je u Tužilaštvu BiH.

“Na temelju medijskih članaka formiran je predmet i naređeno je Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) da se izvrše provjere”, rekao je za portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić. On ističe kako nije pokrenuta istraga već da se u ovom slučaju radi o provjerama.

Još uvijek nije poznato koje konkretno afere provjerava Tužilaštvo BiH s obzirom na to da se Špirić već duže vrijeme nalazi u centru krivičnih afera.

Podsjećamo, zastupnik SNSD-a je 2009. godine umiješan u aferu “Audi” kojom je budžet državnih institucija oštećen za 86.667 KM. Špirić je posljednjih godina povezivan i sa krupnim aferama na osnovu iskaza Kemala Čauševića, bivšeg direktora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, koji za Šprića tvrdi da je upleten u nekoliko krupnih afera kojim je budžet BiH oštećen za više miliona KM.

Prošle godine mediji su tvrdili da je Špirić, dok je predsjedavao Savjetom ministara BiH, dobio oko 2,5 miliona KM mita od brata vlasnika tvornice Studen-agrana. Tvrdili su da je Špirić ovu šećeranu oslobodio od carine prilikom uvoza šećera u BiH. Za šest godina ovoj firmi ostalo je, prema tvrdnjama medija, oko 60.000 miliona KM samo na ime neplaćanja carine.

Pravosudni organi navodno se interesuju i za Špirićev stan u Beču čija je vrijednost 400.000 maraka, a koji je kupio dok je vršio funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. U kartonu iz 2014. godine uoči izbora u BiH, Špirić je ovaj podatak izostavio.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender