13. 05. 2021.

Dogovor Rusije i SAD: Primirje u Siriji od 27. februara

– Dogovor o obustavi borbi u Siriji stupiće na snagu u ponoć 27. februara, objavila je Al Džazira pozivajući se na dokument koji su ispregovarali SAD i Rusija.

Sporazum SAD i Rusije podrazumijeva da će prestanak neprijateljstava stupiti na snagu u ponoć 27. febraura, navela je ta televizija kako prenosi TASS. Terorističke grupe Islamska država i Džabat al Nusra (koja je zabranjena u Rusiji) nisu uključene u sporazum.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar DŽon Keri dogovorili su se oko dodatnih parametara vezano za prekid vatre u Siriji, saopštilo je sinoć Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nakon telefonskog razgovora dvojice diplomata. U saopštenju ruskog ministarstva se navodi da su Lavrov i Keri sinoć razgovarali još dva puta telefonom, prenosi TASS. “Dvije strane su dogovorile dodatne parametre za režim prekida vatre u Siriji.

O rezultatima razgovora biće obavješteni predsjednici Rusije Vladimir Putin i SAD Barak Obama”, stoji u saopštenju ministarstva. Keri je u Jordanu izjavio da je sa Lavrovom postigao preliminarni dogovor o uslovima prekida vatre u Siriji.

Prema njegovim riječima, za postizanje konačnog sporazuma biće potrebno nekoliko dana, dok se dvije strane konsultuju sa drugim zemljama, kao i sa sirijskom opozicijom. Predsjednik Sirije Bašar al-Asad je u subotu poručio da je spreman za prekid vatre, pod uslovom da “teroristi” ne iskoriste zatišje u borbama u svoju korist, kao i da države koje podržavaju pobunjenike obustave podršku koju im pružaju.

Pored toga, sirijska opozicija je nešto ranije navela da je pristala na “mogućnost privremenog primirja”, pod uslovom da dobije garancije da će saveznici zvaničnog Damaska, uključujući Rusiju, obustaviti vatru, da bude prekinuta blokada opkoljenih gradova i omogućena dostava humanitarne pomoći širom zemlje.

(agencije)

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender