15. 05. 2021.
Riješite zagonetku “100 šešira” i posao u Guglu može da bude vaš

Riješite zagonetku “100 šešira” i posao u Guglu može da bude vaš

Riješite zagonetku “100 šešira” i posao u Guglu može da bude vaš

Autori s Oxforda, kanadskog Instituta za istraživanja i Googleov DeepMind tvrde da njihova zagonetka može vrlo jednostavno riješiti probleme u komunikaciji u kolektivu jedne kompanije.

O čemu je riječ? Test je to koji rješavaju i kandidati za radno mjesto u Googlu, pa nije na odmet pogledati i čemu se radi i malo razmisliti.

Dakle, zagonetka “100 šešira” ide ovako: 100 zatvorenika stoje u liniji jedan iza drugog i svaki nosi crveni ili plavi šešir. Svaki od njih vidi onoga ispred sebe, ali ne i onoga iza sebe – kao ni onaj koji je njemu na glavi.

Tada zatvorski čuvar kreće od kraja reda i pita svakog zatvorenika koje boje im je šešir. Ako pogode, spašeni su, a ako promaše, pogubit će ih. Prednost zatvorenika je da prije nego li čuvari krenu u ispitivanje, dozvoljeno im je da se svi zajedno dogovore i dođu do plana i strategije kako spasiti život jedno drugome.

Možete li riješiti zagonetku?

Nakon promišljanja i dogovaranja, utvrđeno je kako će onaj zatvorenik koji je zadnji u redu, a od kojega i počinje ispitivanje, reći kako ima plavi šešir – jer on je taj koji vidi sve ispred sebe tako da prvi bira boju. Dakle, broj jedan koji je neparan, tako da će svaki sljedeći neparan biti plave boje – dok je paran šešir crvene boje.

Dogovorom i planom svi su ostali spašeni, što je i pokazatelj kako je u ljudskim odnosima najvažnija komunikacija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender