15. 05. 2021.

Dodik brani Špirića: Grijeh mu je što je visokopozicioniran u SNSD-u

Jedini grijeh Nikole Špirića je to što je visokopozicionirani član SNSD-a, poručio je Milorad Dodik – komentarišući informacije da ga SIPA provjerava po nalogu bh. Tužilaštva. Ako za to postoji bilo kakva osnova, Špirićem, tvrdi Dodik, treba da se bave sudovi u Srpskoj, a ne u Sarajevu. Sve one koji, kako kaže, pokušavaju da te procese prebace na bh. nivo Dodik je nazvao siledžijama i izdajnicima.

“Ako ima neko ovdje da ima problem sa zakonom neka mu sude sudovi u Republici Srpskoj. Zašto su ovi takozvani navalili da im se sudi samo u Sarajevu? To nas podsjeća na ono vrijeme kada je u Sarajevu bila ona jedna vlast turska, koja je tamo prije 100 godina po sistemu ‘kadija ti sudi, kadija te tuži’ obračunavala se sa svim vodećim Srbima na ovim prostorima”, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Nismo mi nikakve izdajice, odgovaraju iz Saveza za promjene. SDS-ov Borislav Bojić kaže da Savez u Sarajevu predstavlja Republiku Srpsku i da samo rade svoj posao. Svojim djelovanjem ne utiču već samo podržavaju rad pravosudnih organa. Bojić tvrdi da najnovijim optužbama SNSD skreće priču sa puno bitinijih životnih problema građana.

“Kvalifikacije koje se stavljaju Savezu za promjene poput one ‘takozvani’ i tome slično ja ne bih komentarisao jer to govori više o njima nego o potrebi da se takva vrsta kvalifikacija komentariše. Ja želim da kažem u svoje lično ime – ne dozvoljavam nikom da me naziva bilo kakvim izdajnikom, ja sam predstavnik Republike Srpske”, naglasio je Borislav Bojić, poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Dok Dodik brani Špirića, ministar unutrašnjih poslova stao je u odbranu predsjednika Republike. Dragan Lukač tvrdi da bh. Tužilaštvo, ako hoće, može da ispita Milorada Dodika i u Banjaluci. U slučaju da dobije nalog za Dodikovo privođenje Lukač tvrdi da će MUP postupati po zakonu.

“On nije neko ko se krije, on je javna ličnost i uvijek dostupan svima. Smatram da se to može, ako bi bilo potrebe, uraditi na sasvim normalan način i u skladu sa zakonom”, kazao je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova u Vladi RS.

U Tužilaštvu BiH ni danas ne otkrivaju karte. Ne spominju ni Banjaluku ni Sarajevo kao eventualno mjesto za saslušanje jer uopšte ne žele da otkriju imaju li u planu da u skorije vrijeme ispitaju Milorada Dodika, po bilo kom osnovu. O “slučaju Špirić” svoje su rekli ranije – potvrdili su da su osnovu medijskih članaka formirali predmet i naredili Sipi da izvrši provjere.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender