15. 05. 2021.
Kafa u službi razbuđivanja, ali i ljepote

Kafa u službi razbuđivanja, ali i ljepote

Nemoj kafu na prazan stomak

Kafu na prazan želudac ne biste smjeli da pijete nikada, ni ujutru, ni tokom dana kada osjetite glad pa ručak zamijenite šoljicom kafe da biste se privremeno zasitili i vratili energiju.

Stručnjaci objašnjavaju da se u tijelu kada se kafa popije na prazan želudac povećava količina želučane kiseline koja uzrokuje gorušicu i probleme sa probavom koji mogu da traju tokom cijelog dana. Visok nivo kiselosti s vremenom može da dovede do ozbiljnijih problema u abdomenu, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog crijeva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona lošijeg kvaliteta, obično ima veću kiselost, što može dodatno da poveća štetnost.

Ispijanje velikih količina kafe može, takođe, da poveća osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem se još više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu da djeluju umirujuće na organizam. Da biste umanjili negativan efekat kafe na nervni sistem, uz kafu uvijek pojedite nešto. Glavni razlog zbog kojeg kafa povećava osjećaj stresa jeste hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein.

Jutarnja kafa na prazan želudac može da ometa proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da se, kada prestanemo da pijemo kafu na prazan želudac, vraća bolje raspoloženje.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender