12. 05. 2021.
Parlament Slovenije: Policija i vojska na granici

Parlament Slovenije: Policija i vojska na granici

Parlament Slovenije: Policija i vojska na granici

Parlament Slovenije odobrio je sinoć da vojska može na granici sa Hrvatskom da pomaže policiji u kontrolisanju priliva migranata u periodu od tri mjeseca.

Za ovu mjeru 69 poslanika je glasalo “za”, dok je pet bilo protiv, prenijele su agencije.

Premijer Slovenije Miro Cerar je uoči glasanja izjavio novinarima da je ovo “prirodan korak u ovim okolnostima”, imajući u vidu veliki priliv migranata.

“Mjera ne podrazumijeva da vojska ima prava da preduzme vojnu akciju, već da pruži pomoć policiji u zadacima čuvanja granice”, kazao je Cerar.

Vojska će moći da koristi silu u slučaju opasnosti da bi se “obezbijedila sigurnost građana”, naveo je slovenački premijer.

Ministarka unutrašnjih poslova Vesna Đerkeš Žnidar je rekla poslanicima da je podrška vojske urgentno potrebna da bi se smanjio pritisak na policiju na granici i da bi oni mogli da izvršavaju zadatke “unutar zemlje gdje se očekuju problemi kada migrantima bude onemogućen ulazak (u Austriju)”.

Kako su mediji ranije javili, ukupno bi u sljedeća tri mjeseca policiji na granici zbog migrantske krize moglo pomagati od 200 do 800 vojnika, što je najviše koliko se može izdvojiti iz postojećeg sastava.

Policijska ovlašćenja za vojnike predviđena su za slučajeve ako dođe do većih ilegalnih prelaza granice, na onim mjestima koja još nisu pokrivena žičanom ogradom.

Granica Slovenije i Hrvatske duga je 671 kilometar, od čega je žica postavljena na 168 kilometara.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender