15. 05. 2021.
Pikaču slavi 20. rođendan

Pikaču slavi 20. rođendan

Pikaču slavi 20. rođendan

Pokemon, svjetski poznata franšiza crtanih filmova i video igara, naredne nedjelje slavi 20 godina postojanja.

Prvi Pokemoni došli su u vidu video igre koja je objavljena 27. februara 1996. godine za konzole Nintendo i Gejm boj. Igra je izašla u dvije verzije – “Pokemon Red Version” i “Pokemon Blue Version”, a razvila ih je kompanija koju je 1995. godine osnovao Satoši Tađiri.

U njoj se, među ostalim Pokemonima, pojavio i Pikaču – najprepoznatljivije lice jedne od najmoćnijih kompanija na svijetu.

Danas, Pokemon franšizu čine video i društvene igre, animirani filmovi, igrani filmovi, stripovi i igračke. Pored popularnosti, Pokemone je paralelno pratio i rivalitet sa Digimonima koji su kao koncept nastali godinu dana ranije – 1995.

Samo ime “Pokemon” zapravo je složenica od dvije japanske riječi “poketo monsuta” što znači “džepno čudovište”. Prvi crtani film ugledao je svjetlo dana 1. aprila 1997. godine sa prvom epizodom pod nazivom “Ja biram tebe”.

Do 2013. godine ukupna zarada koju su Pokemoni donijeli svojim tvorcima iznosila je čak 33 milijarde evra. Samo tokom 2014. godine franšiza je donijela zaradu od 1,8 milijardi evra.

https://youtu.be/zleiypHfiGE

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender