12. 05. 2021.

Podrška ukidanju “bijelog hljeba”

Komisija za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je u drugom čitanju podržala Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio SBB, a kojim se predviđa ukidanje takozvanog “bijelog hljeba” za izabrane i imenovane zvaničnike na nivou BiH.

Poslanik SBB-a Damir Arnaut, koji je u ime Predstavničkog doma kao ovlaštenog predlagača ovog zakona prisustvovao sjednici Komisije, izrazio je zadovoljstvo podrškom ukidanju “bijelog hljeba”.

Navodeći da do kraja procedure za ovaj zakon više nije moguće predlaganje amandmana, Arnaut je izrazio uvjerenje da će, na osnovu glasanja u Komisiji, zakon dobiti podršku i Doma naroda.

Kada je riječ o najavi Savjeta ministara BiH o smanjenju trajanja “bijelog hljeba” sa godine na pola godine, Arnaut je rekao da će, ukoliko takvo rješenje bude ponuđeno, to značiti vraćanje ove privilegije i da će amandmanski djelovati na njen sadržaj.

Predloženom izmjenom Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH briše se odredba, prema kojoj izabrani i imenovani funkcioneri na nivou BiH imaju pravo na platu godinu dana po isteku mandata.

Komisija je danas usvojila Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi “Nabavka ličnih isprava – studija slučaja”.

Usvojen je i zaključak koji će biti upućen Domu naroda, a u kojem se traži od Savjeta ministara BiH i Agencije za identifikacijske dokumente i razmjenu podataka BiH da, u roku od šest mjeseci, informišu Komisiju o planiranim i preduzetim aktivnostima na realizaciji preporuka iz Izvještaja, te da o tome upoznaju i Kancelariju za reviziju institucija BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender