13. 05. 2021.

Ranka Mišić: Sudska odluka – moralna satisfakcija za radnike u Federaciji

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić ocijenila je danas da su sindikati u Federaciji BiH (FBiH), nakon odluke federalnog Ustavnog suda da je Zakon o radu FBiH neustavan, dobili i moralnu satisfakciju, jer su protestovali i argumentovano govorili da je bila prekršena i neustavna procedura donošenja tog zakona.

“Kada je riječ o Srpskoj, mi smo, takođe, ukazivali da su procedure u donošenju Zakona o radu kod nas prekršene i da je sve ono što se radilo u vezi sa donošenjem tog zakona bilo suprotno Ustavu Republike Srpske i Poslovniku Narodne skupštine”, rekla je Mišićeva.

Ona je podsjetila da je Savez sindikata Republike Srpske 25. januara podnio inicijativu Ustavnom sudu Srpske za ocjenu ustavnosti i zakonitosti procedura donošenja novog Zakona o radu, te da je 11. februara, takođe, Ustavnom sudu podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti i zakonitosti pojedinih članova tog zakona.

Mišićeva je ponovila da je procedura donošenja Zakona o radu prekršena i da je znatan broj odredbi tog zakona u suprotnosti sa Ustavom Srpske. “Ono što očekujem od Ustavnog suda je da radi u skladu sa Ustavom i zakonom i tako ćemo se i mi ponašati”, rekla je Mišićeva Srni.

Ustavni sud FBiH proglasio je danas neustavnim federalni Zakon o radu jer je donesen suprotno Ustavu i Poslovniku o radu federalnog Parlamenta.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender