18. 05. 2021.
Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

Špirić: BiH će prije nestati nego bankrotirati

SIPA istražuje: Stan u Beču Špirić platio 397.000 evra (FOTO)

Kupovina stana u Beču na ime Jovane Špirić, kćerke Nikole Špirića, aktuelnog zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine predmet je istrage Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Ugovor o kupovini stana u glavnom gradu Austrije je sklopljen 2008. godine kada je Špirić bio na čelu Savjeta ministara BiH.

Plaćen je, kako saznaje N1, 397.000 evra na način da je više osoba iz naše zemlje uplatilo određene novčane iznose na račun u Austriji.

U imovinskom kartonu iz 2010. godine, sam Špirić je naveo kako je vrijednost tog stana 400.000 maraka. Dok je u kartonu iz 2014. uoči izbora, Špirić ovaj podatak izostavio.

Svojevremeno je i bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH, osumnjičenin za organizovani kriminal, Kemal Čaušević, na ročištima pred Sudom BiH spominjao upravo Špirića, kao učesnika nekoliko krupnih afera počinjenih za vrijeme Širićevog predsjedavanja Upravnim odborom Uprave.

I Čaušević je upravo spominjao vezu Ilije Studenog i Nikole Špirića, koja je budžet BiH oštetila za blizu milion maraka, ispričao je Čaušević.

ugovor2 ugovor1 ugovor špirić

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender