15. 05. 2021.
Cvijanović: Slijedi politička kazna za one koji opstruišu Srpsku, gora od neke druge

Cvijanović: Slijedi politička kazna za one koji opstruišu Srpsku, gora od neke druge

Vlada Srpske neće učestvovati u tijelima mehanizma koordinacije

Vlada Republike Srpske neće učestvovati u tijelima mehanizma koordinacije, jer nije učestvovala ni u njegovoj izradi. Tako smo odlučili, a tu odluku potvrdiće i Narodna skupština, rekla je za RTRS premijerka Srpske Željka Cvijanović

Poručuje, problem je na nivou BiH što se ne osvrću na stavove institucija Republike Srpske. Primjedbe, kaže, postoje i nisu tačne tvrdnje člana Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića da ih Vlada nije uputila.

Ivanića je, podsjeća premijerka, demantovao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.  Model mehanizma koordinacije je nefunkcionalan, neprohodan i nisu kako neki tvrde uopšte zaštićene ustavne nadležnosti Republike Srpske, poručuje predsjednica Vlade.

Ali, stavovi iz Republike Srpske su, kaže ignorisani i nisu uvaženi. Zato iz Vlade Republike Srpske poručuju: Nećemo učestvovati u tijelima mehanizma koordinacije dok ne bude popravljen, a popravke su moguće samo uz konsultaciju sa Vladom, kaže Cvijanovićeva.

Јedinstven stav u BiH morao je da postoji, kaže premijerka i u vezi sa pregovorima o liberalizaciji tržišta BiH. Nije saglasna sa stavovima nekih da se domaće tržište otvori za strane proizvode, a da kompenzacija za gubitke poljoprivrednicima bude povećanje subvencija iz entitetskih budžeta. Propuštena je pilika, smatra, da se prethodnih godina, a posebno zadnjih dvanaest mjeseci više uradi na pripremama za put ka EU.

Cvijanovićeva kaže da je Republika Srpska spremna da se sjedne i razgovara o reformi poljoprivrednog sektora u BiH i da je moguće uz malo mudrosti to učiniti i bez prenosa nadležnosti i novih institucija na BH nivou.

(RTRS)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender