15. 05. 2021.
Afera ”Snikers” i ”Mars”: Ima li spornih čokoladica kod nas u prodaji?

Afera ”Snikers” i ”Mars”: Ima li spornih čokoladica kod nas u prodaji?

Afera ”Snikers” i ”Mars”: Ima li spornih čokoladica kod nas u prodaji?

Agencija za bezbjednost hrane BiH zatražila je od nadležnih inspekcijskih organa Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta da u skladu s načelom predostrožnosti provjere da li se sporne čokoladice, koje su povučene sa tržišta više zemalja EU, nalaze i na tržištu BiH, te da preduzmu odgovarajuće mjere.

Nadležni inspekcijski organi odmah su kontaktirani nakon saznanja da proizvođač “Mars inkorporejted” s tržišta više zemalja EU povlači i vrši opoziv svojih čokoladica.

Iz Agencije za bezbjednost hrane BiH rečeno je Srni da su redovnim aktivnostima praćenja potencijalnih rizika porijeklom iz hrane, kako na tržištu BiH, tako i u zemljama regiona i EU došli do saznanja da proizvođač čokoladica “Mars inkorporejted” s tržišta više zemalja EU vrši povlačenje i opoziv svojih čokoladica kojima datum upotrebe ističe od 19. juna ove do 8. januara 2017. godine.

Povlačenje s tržišta čokoladica kompanije “Mars inkorporejted” vrši se po pritužbi potrošača da je u čokoladici pronašao strano tijelo, komad plastike.

Agencija za bezbjednost hrane BiH kontaktirala je i preduzeće “Atako” Mostar, uvoznika proizvoda proizvođača “Mars inkorporejted” u BiH, radi informacija o tome da li je, kao uvoznik, obaviješten o razlozima povlačenja navedenih proizvoda s tržišta zemalja članica EU, kao i drugih zemalja.

Od uvoznika je zatražena i informacija o eventualno preduzetim mjerama na odredbi Zakona o hrani, kojim je definisana odgovornost u vezi s hranom koja ne zadovoljava propisane zahtjeve.

U odgovoru uvoznika dostavljenom Agenciji navodi se da “sporni proizvodi nisu prisutni na tržištu BiH”.

Konačnu informaciju u vezi s eventualnim prisustvom navedenih proizvoda na domaćem tržištu Agencija za bezbjednost hrane BiH saopštičće po završetku inspekcijskog nadzora i prijemu povratnih informacija.

Američki proizvođač čokolade “Mars” objavio je juče da povlači sa tržišta čokoladice “mars” i “snikers” pošto su u nekim od proizvoda u NJemačkoj pronađeni ostaci plastike.

“Želimo da izbjegnemo da potrošači konzumiraju sporne proizvode”, navodi kompanija.

U saopštenju se ističe da su povlačenjem obuhvaćeni svi proizvodi sa etiketama “mars”, “snikers”, “milki vej minis” i “minijaturs”, te određene vrste poslastica u kutijama kojima datum upotrebe ističe od 19. juna ove do 8. januara 2017. godine.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender