15. 05. 2021.
Britanski novinar tvrdi: Znam gdje će početi treći svjetski rat

Britanski novinar tvrdi: Znam gdje će početi treći svjetski rat

Britanski novinar tvrdi: Znam gdje će početi treći svjetski rat

Novinar britanskog Independenta smatra da se istorija ponavlja i ima svoju teoriju o mogućoj lokaciji sljedećeg svjetskog rata.

Peter Popham ima teoriju, a kao lokaciju početka novog globalnog sukoba nije odabrao ni Bliski Istok, ni Sjevernu Koreju. On u svom tekstu ističe kako je glavna opasnost u Južnom kineskom moru, gdje bi nadolazeća sila, Kina, i jedna koja se bliži svom zalasku, Amerika, mogle ukrstiti bojna koplja.

Amerikanci imaju daleko najveći vojni budžet na svijetu, pa se u mnogim aspektima svoje vanjske politike mogu smatrati militarističkom nacijom.

Kina je pak uvjerljivo druga po potrošnji na vojsku, pa svoj budžet iz godine u godinu znatno povećava i pokušava razviti vojnu tehnologiju koja može parirati američkoj.

Prije skoro tri sedmice, američki razarač s navođenim projektilima “USS Curtis Wilbur” plovio je unutar 12 nautičkih milja od otoka u Južnom kineskom moru za koji Kina, Tajvan i Vijetnam tvrde da je njihov, u sklopu operacije kojom želi da se onemogući ograničavanje slobodne plovidbe.

Kina, pak, smatra svojim veći dio Južnokineskog mora, preko kojeg se svake godine odvija svjetska trgovina veća od 5 milijardi dolara.

Popham smatra da obje države ovdje upadaju u takozvanu Tukididovu zamku – nazvanu po atinskom istoričaru i generalu koji je u svom velikom djelu Iistorija Peloponeskog rata opisao rat između Atine i Sparte, u kojem je i sam učestvovao. Tukidid je iznio tezu po kojoj je jedan od glavnih uzoraka rata bio uspon Atine, koji je uzbunio Spartu, a to je prema njemu učinilo rat neizbježnim.

Sličan poredak i odnos snaga svijet je vidio i pred početak Prvog svjetskog rata kada je Britansko carstvo s nepovjerenjem i čak otvorenim neprijateljstvom gledalo na uspon Njemačkog carstva.

Popham smatra da se slična situacija ponavlja i danas kada Amerikanci sa sve većim nepovjerenjem gledaju prema ekonomskom i vojnom usponu Kine. Da nije riječ samo o naglabanju jednog novinara, podsjeća Blic, svjedoči i izjava kineskog predsjednika Jinpinga u septembru prošle godine kada je u Seatlleu komentarisao mogućnost “Tukididove zamke”.

„Kina želi produbiti svoj odnos s Amerikom po pitanju razvoja obje zemlje, kao i strateških ciljeva. U svijetu ne postoji Tukididova zamka. Ali, ako će velike zemlje konstantno ponavljati iste strateške greške, mogle bi za sebe stvoriti takve zamke“, rekao je Jinping.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender