11. 05. 2021.
Park Mladen Stojanović: Ministar pozvao Tomića da prekine štrajk glađu

Park Mladen Stojanović: Ministar pozvao Tomića da prekine štrajk glađu

Njegoš Tomić povrijeđen pričama o ”privatnoj firmi”, nastavlja štrajk glađu

Zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Veljko Lazić tvrdi da NJegoš Tomić, sin poginulog borca iz Višegrada, nema status nezaposlenog lica, jer u Višegradu ima registrovanu samostalnu djelatnost na osnovu Projekta podrške zapošljavanju i samozapošljavanju djece poginulih boraca Vojske Republike Srpske /VRS/.

Lazić, koji je i član Komisije u Zavodu za zapošljavanje Republike Srpske za rješavanje pitanja nezaposlene djece poginulih boraca, rekao je Srni da je Tomić prekršio Ugovor o subvenciji programa samozapošljavanja djece poginulih boraca, koji je sa njim zaključio Zavod za zapošljavanje Republike Srpske Pale 7. septembra 2015. godine.

On je rekao da se ovim ugovorom Zavod obavezao da će Tomiću na ime samozapošljavanja doznačiti iznos od 8.000 KM bespovratno radi otpočinjanja samostalne djelatnosti u Poljoprivrednom gazdinstvu “NJegoš” Višegrad.

“Ugovorom je definisano i da će se 70 odsto ugovorenog iznosa isplatiti po potpisivanju ugovora i dostavljanja odgovarajuće dokumentacije rješenja o registraciji djelatnosti, rješenja poreskog obveznika i ugovora o otvaranju bankovnog računa, a 30 odsto nakon isteka ugovorenog roka”, rekao je Lazić.

On je naveo da je olakšavajuća okolnost iz ovog ugovora da Tomić, ako ne uspije u ovom poslu, može ponovo da se prijavi na Zavod za zapošljavanje Republike Srpske.

NJegoš Tomić potvrdio je Srni da je dobio 5.000 KM iz ovog programa, ističući da je taj novac uzeo samo kako bi prehranio porodicu i platio dugogodišnje dugove, jer 15 godina nema nikakvog zaposlenja.

“Zar moj poginuli otac vrijedi 5.000 KM? Kako ih nije sramota da me prozivaju, zar se pitanje djece poginulih boraca može trajno riješiti sa 5.000 KM? Spreman sam da im vratim taj novac pod uslovom da mi obezbijede stalno zaposlenje u javnom preduzeću gdje zapošljavaju svoju djecu”, rekao je Tomić.

On je naveo da nakon ove informacije, koja ga je povrijedila, sa još većom žestinom nastavlja osmi dan štrajka glađu od kojeg neće odustati do ispunjenja njegovih zahtjeva, kako je rekao, po cijenu smrti.

On je ranije rekao novinarima da nastavlja štrajk glađu, jer ne može preći preko svojih principa koji podrazumijevaju kolektivno rješavanje zapošljavanja boračkih kategorija u Srpskoj.

Kćerka poginulog borca Vojske Republie Srpske Danijela Sedlar iz Prijedora, koja je prošle sedmice došla da podrži Tomića u štrajku glađu, rekla je novinarima da će nastaviti da pruža podršku dok ne bude riješeno stambeno pitanje njene i svih drugih porodica iz boračkih kategorija.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender