14. 05. 2021.
Zimska služba u Banjaluci spremna za početak rada

Zimska služba u Banjaluci spremna za početak rada

Novaković: Neće biti raspisavan novi tender za izbor izvođača za zimsku službu

Zoran Novaković, načelnik Odjeljenja za komunalne i stambene poslove i poslove saobraćaja u Gradskoj upravi, kaže da se trude da osnovne funkcije grada, kao što su održavanje infrastrukture, saobraćaja i čistoće, drže pod kontrolom.

Rekao je i da najvjerovatnije neće biti raspisavan novi tender za izbor izvođača za Zimsku službu, te smatra da su kazne za neadekvatno čišćenje snijega dovoljna opomena.

Novaković je istakao da još nije odlučen konačan način regulacije saobraćaja prema Banj brdu, ali je naveo da će ovo izletište biti obogaćeno novim sadržajima.

Novaković je rekao da je zimska služba radila kvalitetno na većini putnih pravaca, mada nismo bili zadovoljni radom Zimske službe u užem centru grada i dijelu Lazareva gdje je radove izvodilo preduzeće “Čistoća”.

“Nismo bili zadovoljnji radom “Niskogradnje” koja je držala putne pravce Česmu, Priječane, Kuljane i Šargovac. Smatramo da su boljom sinhronizacijom i organizacijom mogli bolje i kvalitetnije očistiti ulice. Nakon sagledavanja kompletne situacije, “Čistoća” i “Niskogradnja” su zbog nesinhronizacije kažnjene penalima od deset odsto na ugovor koji su imale za taj posao. Što se tiče naplata kazni, prethodnih dana dobili smo uplatu iz “Niskogradnje”, tako da čekamo još uplatu iz “Čistoće”. Nadam se da će ove izrečene kazne njima biti dobra opomena”, objasnio je Novaković.

Novaković kaže da bi raskinuli ugovor da su imali drugog izbora, odnosno da je tada bilo preduzeće koje bi došlo da radi taj posao, ali to je bilo nerealno, jer bi trebalo raspisati tender, zatim proći kroz javnu nabavku. Takođe vjeruje da se neće raspisavati novi teneder za izbor izvođača za rad Zimske službe.

Jedna od top tema u proteklom periodu je bila i rampa na Banj brdu i način regulacije saobraćaja prema izletištu.

“Tri puta smo imali sjednicu Savjeta za bezbjednost saobraćaja, gdje smo napravili sve potrebne analize, prije svega analize zbog čega je došlo do zabrana obustave saobraćaja na tom lokalitetu, odredili pravac aktivnosti, odnosno da se dodatno pojačaju svi sadržaji potrebni za rekreaciju građana, a unutar toga će, kada ti sadržaji budu završeni i uđu u projekte, doći do definitivne odluke i o regulaciji saobraćaja na potezu od centra grada prema Banj brdu”, kaže Novaković.

On je rekao da su se u više navrata bavili načinom organizacije u vezi s tim, da su postojale su razne varijante, ali defininitivno nisu odlučili kako će da izgleda.

“Sadržaje koji su planirani na Banj brdu, kad ih dodatno osmislimo i osposobimo, treba učiniti dostupnim većem broju građana, da mogu doći do Banj brda, pa ćemo u tom pravcu i o samoj regulaciji saobraćaja na osnovu tih podataka imati definitivnu odluku. Banj brdu, turističkom potencijalu Banjaluke, treba dodati još niz aktivnosti, urediti pješačke staze, sprave za vježbanje, urediti ugostiteljske objekte da bi ljudi koji idu gore imali cjelodnevne sadržaje”, rekao je Novaković.

(Nezavisne novine)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender