11. 05. 2021.
U BiH prvi put obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja

U BiH prvi put obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja

U BiH prvi put obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja

Projekat “Stop nasilju u školama: Ti nisi sam/sama”, čiji je cilj prevencija nasilja u osnovnim i srednjim školama u BiH počet će danas ispred sarajevske katedrale povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja, u organizaciji Udruženja za razvoj društva “Kap”.

Pokrovitelj projekta je Ministarstvo obrazovanja i nauke Federacije BiH, a njegovu provedbu također podržavaju i kantonalna ministarstva obrazovanja. Događaju ispred katedrale prisustvovat će i ministrica obrazovanja i nauke Federacije BiH Elvira Dilberović, predstavnici ambasada, škola, učenici i drugi.

Udruženje “Kap” će plasirati dokumentarni film “Ti nisi sam/ sama” koji će biti distribuiran besplatno svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH.

Učenici će danas obući pink majice i prolaznicima u Sarajevu dijeliti informativno-edukativne letke o prevenciji i prepoznavanju problema vršnjačkog nasilja, saopćeno je iz Udruženja “Kap”.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, odnosi se na prevenciju vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru u zemljama širom svijeta. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi, Naime, sve je počelo u Kanadi 2007. godine. Žrtva nasilja bio je učenik koji je na prvi dan škole došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Vršnjaci su ismijavali, psihički i fizički zlostavljali tog dječaka koji je obukao ružičastu majicu.

Sutradan, u četvrtak, svi dječaci i djevojčice iste škole, obukli su ružičaste majice u znak solidarnosti prema zlostavljanom dječaku. Od tada, ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja i prepoznatljiv simbol inicijative i međunarodno prepoznate godišnjice prevencije nasilja u školama.

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender