15. 05. 2021.
Zbog PDV-a skuplja vožnja autoputem

Zbog PDV-a skuplja vožnja autoputem

Zbog PDV-a skuplja vožnja autoputem

Vlada RS na današnjoj sjednici trebalo bi da odluči o povećanju putarine na autoputu Banjaluka – Gradiška, koja bi ubuduće za automobile umjesto dvije koštala 2,5 KM.

Pored toga, Uredbom o izmjeni Uredbe o visini putarine koja je danas na dnevnom redu sjednice Vlade RS predviđeno je povećanje i za druge kategorije vozila pa će tako automobili sa prikolicom i oni sa dvije i više osovina umjesto četri vožnju po autoputu plaćati pet KM.

Autobusi ili kamioni sa dvije ili tri osovine putarinu će umjesto šest plaćati sedam KM, dok će kamioni sa četiri ili više osnovina putarinu umjesto dosadašnjih deset KM plaćati 12 KM. Dušan Topić, direktor JP “Autoputevi RS”, kaže da je osnovni i jedini razlog za povećanje putarine to što je ovo preduzeće postalo PDV obveznik i to nedugo nakon što su u martu prošle godine počeli sa naplatom putarine.

“Kada smo počeli naplatu, cijena je bila bez PDV jer u to vrijeme nismo bili PDV obveznici. Kada smo započeli sa naplatom, Uprava za indirektno oporezivanje je to protumačila kao početak konkurencije s obzriom na to da su kolege u FBiH već ranije počele naplaćaviti i obavezala nas da plaćamo PDV”, rekao je Topić, dodajući da su “Autoputevi RS” još u aprilu prošle godine postali PDV obveznici,  a da su se tek sada odlučili na povećanje cijena.

Iako PDV iznosi 17 odsto, Vlada RS odlučila je da cijene poveća i za veći procenat, a kako kaže Topić, to je urađeno zbog lakoće poslovanja i baratanja novcem kao i zbog lakšeg vraćanja kusura. “I sa ovim povećanjem naša naplata ostaje među najpovoljnijim u regionu i mislim da je to veoma korektno sa naše strane”, rekao je Topić.

Što se tiče same naplate putarina na dionici autoputa Banjaluka – Gradiška u dužini od 30,70 kilometara, od marta i zaključno sa decembrom prošle godine po osnovu putarine prikupljeno je oko tri miliona KM. Dnevno jedinim autoputem u RS trenutno prolazi između 4.000 i 5.000 vozila, a sa povećanim cijenama plan je da se na godišnjem nivou prikupi oko pet miliona KM.

Nove cijene: Motori, putnička i laka komercijalna vozila   –  2,5 KM

Vozilo sa prikolicom, karavani   – 5 KM

Autobusi i kamioni sa dvije ili tri osovine – 7 KM

Kamioni sa četiri i više osovina – 12 KM

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender