11. 05. 2021.
Autobusi vozili bez većih poteškoća

Autobusi vozili bez većih poteškoća

Banja Luka: Moguće uvođenje novih autobuskih linija

Naselja koja imaju potrebu za gradskim prevozom mogu se obratiti Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove i poslove saobraćaja kako bi im bile uvedene eksperimentalne linije i kako bi se utvrdilo da li postoji realna potreba za saobraćanjem autobusa.

Rekao je ovo Zoran Novaković, načelnik resornog odjeljenja, te istakao da bi, ukoliko se brojanjem putnika, eksperimentalne linije pokažu opravdane,  one ostale kao stalne autobuske linije.

-Linije se mogu otvoriti za bilo koje naselje u gradu na način da uvedemo liniju mjesec-dva i uradimo brojanje putnika. Pokazalo se ranije da smo analizom na nekim mjestima imali samo dva-tri putnika, ali i uveli nove tamo gdje se pokazala potreba za njima- rekao je Novaković.

Mještanima visinskih zona naselja Lauš i Kočićev vijenac, kojima bi autobus i te kako dobro došao, ipak zbog drugih problema najvjerovatnije neće ići gradskim prevozom.

Nebojša Matić, predsjednik Savjeta MZ Lauš I, kaže da postoji potreba za gradskim prevozom u Ulici srpskih rudara, prema naselju Pavlovac, međutim, ta ulica je veoma uska i nije bezbjedna ni za minibus.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi ova ulica bila spojena sa Kosovskom ulicom, za šta je 2008. godine izrađen projekat, linija gradskog prevoza bila bi dobra na tom potezu, jer je taj dio gusto naseljen.

-Postoji realna potreba za gradskim prevozom koji bi kružio do Šibova i kupio mnogo putnika, ali prije toga potrebno je izgraditi samo 400 metara puta kako bi se ova ulica spojila sa Kosovskom, koja je dosta šira. Tim bi se riješili i ostali problemi, a i autobus bi bez problema mogao ići- kaže Matić.

Ulica Trla i Žarka Zgonjanina u naselju Kočićev vijenac, koje vode do Šibova, imaju mnogo mještana, ali takođe zbog uskog puta nisu pogodne za gradski autobus, potvrdio je Darko Sabljić, predsjednika Savjeta MZ Kočićev vijenac.

Rodoljub Majstorović, predsjednik Savjeta MZ Pobrđe, kaže da bi linija prema Šibovima, mnogo značila i mještanima ovog naselja.

Mještani Motika ranije su tražili uvođenje dodatnih polazaka na liniji 13 P, koji su zasad na svakih sat vremena, što je nedovoljno za njihove potrebe.

(NN)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender