15. 05. 2021.
Jedna kuća u Banjaluci bude prodata u dva mjeseca

Jedna kuća u Banjaluci bude prodata u dva mjeseca

Jedna kuća u Banjaluci bude prodata u dva mjeseca

Prodaja kuća na području grada nikada nije bila lošija, jer, kako kažu iz agencija za nekretnine, jednu kuću prodaju u dva ili za nekoliko mjeseci.

“Veoma je mala zainteresovanost za kupovinu kuća, u toku jednog mjeseca imamo možda deset poziva da bi neko kupio kuću, dok se u dva mjeseca desi da prodamo jednu”, rekao je Petar Zec, direktor Agencije “BS invest”. Dodao je da je ponuda kuća zaista velika, ali je mala potražnja.

“Razlog za mali procenat prodaje kuća je i to što većinu kuća treba obnoviti ili je novi vlasnici žele prilagoditi svojim potrebama i estetskim kriterijumima, a razlog tome su i njihove velike kvadrature”, rekao je Zec.

Iz agencija za nekretnine se slažu da na tržištu nekretnina u Banjaluci vlada pomama za manjim stanovima, dok na desetine prodavaca jednospratnih i višespratnih kuća bezuspješno pokušavaju da izvuku  makar dio cijene od uloženog građevinskog materijala.

“Iako je izbor kuća na tržištu nekretnina veliki, slaba je prodaja zbog manjka interesa, a i većina potencijalnih kupaca izbjegava kuće jer one iziskuju dodatna ulaganja”, kažu iz Agencije “Fakom”.

Ističu da se desi da prođe i nekoliko mjeseci dok prodaju jednu kuću u užem centru ili u prigradskom naselju, dok je situacija sa stanovima drugačija.

“Na prodaju su trošne kuće u užem centru grada, gdje je Regulacionim planom predviđena gradanja poslovnih objekata, dok kuće na periferiji, čija je vrijednost oko 300.000 KM, ne možemo prodati ni za 100.000 KM”, rekao je Manojlo Popović, vlasnik Agencije “Senzor”.

Što se tiče cijena, na primjer kuća u Rosuljama do 200 kvadratnih metara plus plac od 400 kvadrata košta 270.000 KM, kuća u Mađiru od 76 kvadrata je 76.000 KM, u Dragočaju od 80 kvadrata je 66.360 KM i slično.

Banjalučanin Duško R. rekao je da je odlučio kupiti parcelu van grada, tako da je za kompletnu papirologiju i izgradnju kuće od 260 kvadrata dao isto novca koliko bi dao za stan u užem dijelu grada.

“Supruga i ja smo dugo tražili stan, ali smo pri obilasku shvatili da su stanovi mnogo skupi u odnosu na kuće i parcele koje su malo udaljenije od grada. Odlučili smo se za gradnju kuće”, rekao je Duško.

(Nezavisne)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender