18. 05. 2021.
Vlada Srpske: Zvizdićeve neistine o sistemu koordinacije

Vlada Srpske: Zvizdićeve neistine o sistemu koordinacije

Na mala vrata uvode novi namet građanima Srpske

Vlasti na mala vrata uvode novi namet građanima Srpske  i to preko skupštinskog anketnog odbora. U izvještaju o majskim poplavama predlažu uvođenje opšte naknade za vodoprivredu.

U odboru ne predlažu iznos nameta  samo su napisali da će biti solidaran i kratko pojasnili u koje svrhe bi država  koristila prikupljeni novac.

Za obezbjeđenje provođenja mjera odbrane od poplava i provođenja preventivnih i operativnih aktivnosti u zaštiti od poplava i dogradnji sistema odbrane od poplava.

Opšta vodna naknada u Republici Srpskoj ukinuta je 2001. godine. Ta naknada obračunavala se sa dva odsto na bruto lična primanja. Opozicija kaže da u odboru nije glasala za izvještaj o poplavama – upravo zbog te stavke.

“Ako taj namet uvedete u pojedine opštine kao što su na primjer Bijeljina, vi dobijate vodu najskuplju u regionu. Mislimo da treba naći druge načine i da treba prvo iskoristiti sve unutarnje rezerve i u Vodama Srpske i u svim drugim institucijama a tek onda ići u neke nove namete na ljude”, rekao je Zdravko Krsmanović, član Anketnog odbora Narodne skupštine.

U “Vodama Srpske” priznaju da bi to bila značajna sredstva ali ne bi da trljaju ruke prije skupštinske rasprave. Ionako to nije jedina vodna naknada koju dobijaju od države. Tako na primjer, javno preduzeće iz džepova građana već ubira procenat od prikupljenih naknada za ispuštenu zagađenu vodu. Od svih naknada za vodu u budžet Republike Srpske samo prošle godine uplaćeno je više od 19 miliona maraka.

U Vladi načelno podržavaju ideju. Predsjedavajuća anketnog odbora Jasna Lukić iz SNSD-a nije se javljala na telefon. Zato jeste socijalista Nedeljko Milaković ali ne bi o nametu za koji je dao glas. DNS-ova Spomenka Stevanović tvrdi da uopšte nije u pitanju novi namet. Prvi čovjek skupštine i njen stranački kolega – prije rasprave u parlamentu je bez komentara.

“Ne treba unaprijed komentarisati ono što je bilo. Vi ste sami rekli da je to samo prijedlog”, prokomentarisao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine RS.

“Kad posmatrate potrebu za ovim o čemu se namet umeće i posljedice koje mogu nastati od poplava, a svjedoci smo toga bili 2014. godine. Mislim da svi moramo biti svjesni i moramo biti razumni kao ljudi”, rekao je Milenko Savanović, ministar rada i boračko invalidske zaštite u vladi RS.

Vlada je novac prikupljala i preko Fonda solidarnosti – i to za pomoć stanovništvu pogođenom majskim poplavama iz 2014. Na računu za posebne namjene, zaključno sa 16. februarom, samo po tom osnovu, građani Srpske su uplatili ukupno 15,9 miliona maraka.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender