15. 05. 2021.
Švedska: Počeli parlamentarni izbori

Švedska: Počeli parlamentarni izbori

Omladinci švedske političke partije traže legalizaciju incesta i nekrofilije

Omladina švedske Liberalne narodne stranke tvrdi kako bi incest i nekrofiliju trebalo legalizovati, a svoj stav argumentuju tako što kažu da “čin može biti neobičan i odvratan, no zakoni se ne bi trebali temeljiti na gadljivosti”.

Stranka zahtijeva ukidanje nekoliko zakona, što bi ozakonilo seksualni odnos uz pristanak između braće i sestara starijih od 15 godina. Žele ozakoniti i postupak dobrovoljnog darivanja tijela nakon smrti u seksualne svrhe, bez da počinitelj nekrofilije bude kazneno gonjen.

“Ti zakoni trenutno ne štite nikoga. Razumijem da se ovi činovi mogu smatrati neobičnima i odvratnima, no zakon se ne bi trebao temeljiti na gadljivosti”, rekla je predsjednica omladine stranke iz Stokholoma Sesilija Johanson, prenosi Ekspresen.

Rekla je šta misli o nekrofiliji.

“Svaki pojedinac ima pravo odlučiti što će se s njegovim tijelom napraviti nakon smrti. Ako ga neko odluči darivati u naučne svrhe, muzej ili nekome za seksualne potrebe, i to bi trebalo biti prihvatljivo”, kaže Johnson.

U stranci se ipak ne slažu s njom.  Kao protivargument su naveli da su incest i nekrofilija protivzakoniti te da će takvima i ostati.

Bivši švedski ministar i član te stranke na Fejsbuku je potez omladine nazvao “blesavim pokušajem privlačenja pažnje”.

Njemačka je imala sličan prijedlog o incestu 2014. kada se sudilo muškarcu koji je sa svojom sestrom imao četvero djece. Argumenti za ozakonjenje incesta bili su da potencijalni rizici za djecu nisu dovoljni da bi se sve takve parove, od kojih se mnogi “ne namjeravaju razmnožavati”, trebalo kažnjavati.

(Indeks)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender