11. 05. 2021.
UKC RS: Ponovo nedostaju citostatici

UKC RS: Ponovo nedostaju citostatici

UKC RS: Ponovo nedostaju citostatici

Već danima u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske nedostaju tri vrste citostatika, cisplatina, karbolatina i talidomida. Iako nema tih lijekova, situacija nije alarmantna, jer svih ostalih ima, tvrde u toj ustanovi i obećavaju da će ti citostatici stići do kraja sedmice.

Oboljelima od najtežih bolesti takve vijesti su uvijek stresne. To najbolje zna Azra Ikalović, predsjednica udruženja oboljelih od malignih bolesti, koja se sa kancerom bori skoro dvije decenije.

“Naravno da je stres jer mi onkološki pacijenti smo specifična grupa pacijenata, a inače svaki pacijent u svojoj glavi posloži stvari ako se desi da se odloži terapija, ne mora da znači da će nastati veliki problem, ali strah je uvijek jači od čovjeka”, kaže Azra Ikalović, predsjednik Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra”.

Jedini izlaz iz agonije zvane konstantna nestašica citostatika, Azra vidi u izmjeni Zakona o javnim nabavkama u kojima jasno stoji da se lijekovi mogu nabavljati isključivo na tenderu. Dok prođe tender za lijek, kaže, prošlo je i dragocjeno vrijeme za pacijente i zato bi trebalo tražiti druge načine nabavke. Ministar zdravlja priznaje da sada nema sistemsko rješenje problema citostatika. Osnovni razlog je, kako kaže, to što je Srpska malo i kao takvo neinteresantno tržište velikim farmaceutskim kućama, odnosno dobavljačima lijekova.

“Susretaćemo se i u budućnosti sa ovakvim problemima, ali ćemo mi nastojati da oni budu manji. Sjećate se gorućeg problema citostatika prije dvije godine. To nije opravdanje za sve sudionike što je došlo do ovih problema, ali da ćemo činiti sve da ih bude manje – činićemo”, naglasio je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

Upravo zbog toga ministar Bogdanić je, tvrdi, zatražio i pomoć Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se odobrovoljili veliki dobavljači lijekova da u budućnosti ne zaobilaze Srpsku. Iz Fonda zdravstvenog osiguranja na pitanje gdje je zapelo u isporuci lijekova, stiže pismeno objašnjenje da su pojedini tenderi propali jer su se dobavljači povukli sa našeg tržišta. Dobra vijest za pacijente koji koriste talidomid je da je dosadašnji dobavljač promijenjen i da se ovih dana očekuje isporuka dvogodišnje zalihe tog lijeka.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender