18. 05. 2021.
FIFA ima novog predsjednika

FIFA ima novog predsjednika

FIFA ima novog predsjednika

Švajcarac Đani Infantino izabran je za novog predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA) pošto je u drugoj rundi glasanja dobio više od 50 odsto glasova.

Infantino je u drugoj rundi dobio 115 od 207 glasova, a pratio ga je šeik Salman bin Ibrahim el Kalifa sa 88.

Na taj način, Infantino je izborio mandat na čelu svjetskog fudbala u periodu od 2016. do 2019. godine.

Vratićemo ugled FIFA, svi treba da budemo ponosni na posao koji ćemo odraditi“, rekao je Infantino u svom prvom obraćanju.

Između ostalih, podršku Infantinu pružio je i Fudbalski savez Srbije.

Pored Infantina i šeika Salmana, u izborima su učestvovala još dva kandidata, pošto je Južnoafrikanac Tokio Seksvejl odustao je od predsjedničke trke prije početka glasanja. Princ Ali bin Husein je u drugoj rundi izborio četiri glasa, dok Žerom Šampanj nije dobio nijedan.

Infantino je na čelu FIFA naslijedio Sepa Blatera, koji je najavio odlazak sa te funkcije samo tri dana pošto je izborio peti mandat. Blater je prije nekoliko mjeseci suspendovan na osam godina, da bi mu prije nekoliko dana suspenzija smanjena na šest godina.

45-godišnji Infantino je do sada obavljao funkciju generalnog sekretara Evropske fudbalske unije (UEFA). Tokom svoje kampanje, najavio je da želi da proširi Svjetsko prvenstvo na 40 ekipa kako bi omogućio i manjim državama da učestvuju. Takođe, namjerava da drastično poveća razvojni plan FIFA investicijom od 860 miliona funti i davanjem 3,6 miliona funti svakoj od članica.

Nisam političar, ja sam radnik i čovjek iz fudbala. Ako prestanemo da se bavimo politikom i počnemo da se bavimo fudbalom, svijet će nam se diviti”, istakao je Infantino prije izbora.

U prvom krugu glasanja nijedan od kandidata nije dobio dvotrećinsku većinu. Infantino je u prvom krugu dobio 88 glasova, tri više od šeika Salmana. Prin Ali je dobio 27 glasova, a Šampanj sedam.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender