14. 05. 2021.
Savanović: 1. mart za Srbe nikad neće biti praznik

Savanović: 1. mart za Srbe nikad neće biti praznik

Ministar Savanović: Ne mogu svi raditi u državnim preduzećima i upravi

 Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je da Vlada sve ove godine čini maksimum napora i posvećuje svoje aktivnosti porodicama poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima i demobilisanim borcima, u okviru raspoloživih ekonomskih mogućnosti.

“Ove godine izdvojili smo 14 miliona KM prema Akcionom planu za zapošljavanje koji sadrži komponente: sredstva za djecu poginulih boraca – pripravnički status, sredstva za privredu, sredstva za osobe starije od 45 godina, sredstva za demobilisane borce”, rekao je Savanović za portal “Vijesti”.

Komentarišući Zakon o radu u Federaciji BiH /FBiH/, za koji je Ustavni sud FBiH utvrdio da je donesen suprotno Poslovniku Doma naroda Parlamenta i Ustavu FBiH, Savanović je rekao da ne zna kakve su procedure bile prilikom usvajanja Zakona o radu u FBiH, a da je iz sredstava informisanja upoznat da je to išlo “brzim putem”.

“Mi smo u Republici Srpskoj išli proceduralno. Istina, izgubili smo mnogo vremena zbog pokušaja da sve socijalne partnere okupimo oko zakona. Nažalost, Savez sindikata nije htio razgovarati o novom zakonu. Zakon smo usvojili u hitnoj proceduri, jer smo htjeli da u 2015. godini, kako je planirano u Programu rada i Ekonomskoj strategiji, donesemo Zakon o radu”, naveo je Savanović i poručio da je Zakon o radu u Srpskoj legalan i legitiman.

Govoreći o štrajku glađu djece poginulih boraca Njegoša Tomića i Danijele Sedlar u Banjaluci, Savanović je ocijenio da ovaj vid protesta nije dobar način da se dođe do kvalitetnih rješenja.

On je dodao da se odomaćila praksa da se treba zapošljavati samo u javnim preduzećima i republičkoj upravi, što je nemoguće.

Savanović kaže da, prema procjenama, ima oko 3.000 djece poginulih boraca i da ih je nemoguće zaposliti prema njihovim željama.

“Razgovarao sam sa Njegošem i Danijelom. Htio sam im poručiti da ovaj štrajk nije način, jer se iscrpljuju i uništavaju zdravlje, te da ćemo nešto učiniti. Međutim, došla je informacija iz Zavoda za zapošljavanje da smo kroz Akcioni plan 2015. godine raspisali komponentu za djecu poginulih boraca na kojoj je bilo oko 2,5 miliona KM i da je Tomić dobio 8.000 KM da bi ovim sredstvima pokrenuo sopstveni biznis. Ako informacija bude tačna, u šta ne sumnjam, onda ovaj vid borbe i štrajka zaista nema smisla. To je ispod svakog nivoa”, ocijenio je Savanović.

On kaže da raspolaže informacijom, koja će biti provjerena, da Danijela ima stan u Prijedoru, koji je, izgleda, bio poplavljen.

“To mijenja situaciju, ali ne znači da toj porodici ne treba pomoći. Međutim, ta porodica je bila zbrinuta u programu stambenog zbrinjavanja porodica poginulih”, pojasnio je Savanović.

Na pitanje kada će biti isplaćene naknade za odlikovane borce i članove porodica poginulih odlikovanih boraca Vojske Republike Srpske, koje kasne gotovo dva mjeseca, Savanović je odgovorio da je postojao mali problem sa likvidnošću budžeta, jer su penzije prebačene na trezorski način isplate.

“Poznato je da su prilivi i doprinosi u budžet najmanji u januaru, februaru i martu. Onda imate potrebu da 83 miliona KM isplatite za osam-devet dana za 250.000 penzinera. Logično je očekivati da će biti pozicija koje neće moći biti objektivno i realno ispoštovane u obavezujućem roku, kako je to zakon predvidio”, naveo je Savanović.

On je istakao da su naknade za odlikovanja među prioritetima i da očekuje da će to vrlo brzo biti ispoštovano. “Vlada nikome nije ostala dužna u dijelu koji je regulisan zakonima i što su obaveze Vlade”, konstatovao je Savanović.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender