11. 05. 2021.
Gavranović: Tužba Autoprevoza neosnovana

Gavranović: Tužba Autoprevoza neosnovana

Planirane investicije u Banjaluci: 117 miliona KM za 53 projekta

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović rekao je da Plan kapitalnih investicija grada od 2015. do 2017. godine obuhvata 53 projekta za koje će ulaganja iznositi oko 117 miliona KM.

Nakon sjednice Savjeta za privredu, zapošljavanje, finansije i budžet Gradske uprave, na kojoj je razmatran Plan kapitalnih investicija, Gavranović je rekao novinarima da je vrijednost projekata mnogo veća i da iznosi više od 420 miliona KM.

“Nedostatak sredstava, koji čini razliku između stvarne vrijednosti projekata i iznosa koji imamo, odnosi se na dalje faze projekta i biće preneseni na naredni period”, rekao je Gavranović.

Prema njegovim riječima, neki od modela kojima će biti nadomještena ta razlika su javno-privatno partnerstvo, koncesije, donacije, te drugi oblici ulaganja.

Gavranović je rekao da su neki projekti počeli prošle godine, neki će početi ove, dok za pojedine projekte postoje realni izvori za narednu godinu.

“Između ostalog, to su projekti nastavka razvoja poslovne zone, zatim projekti vodosnabdijevanja i izgradnje kanalizacionog sistema, revitalizacija tvrđave ‘Kastel’, kao i radovi na saobraćajnicama”, rekao je Gavranović.

On je naveo da će Savjet predložiti Skupštini grada da donese dokument kojim će biti definisani svi značajni prioritetni projekti nakon provedenih procedura tima za izradu plana kapitalnih investicija.

Gavranović kaže da je na sjednici Savjeta razmatrana i informacija o stanju u oblasti preduzetništva, dodajući da je mjerama koje su preduzimane u sektoru privrede došlo do pozitivnih rezultata.

On je naveo da gradske institucije treba da budu servis građanima i privrednicima, a ne da inspekcijski i organi komunalne policije kontrolama i represivnim metodama provode odredbe zakona.

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić rekao je da je u gradu proteklih nekoliko godina urađeno mnogo toga na poboljšanju privrednog ambijenta, ali da se može još puno toga uraditi.

“Za samostalne preduzetnike sada je bitan segment povećanje praga PDV-a na 100.000 KM, te uvođenje jedinstvenog registra samostalnih preduzetnika na nivou Republike Srpske, kao i niz ostalih mjera za koje se zalažemo kako bi se poboljšao poslovni ambijent”, rekao je Račić.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender