11. 05. 2021.
Novi Zakon o radu: Kratka analiza

Novi Zakon o radu: Kratka analiza

Poslodavci traže izmjene Zakona o radu

Unija udruženja poslodavaca uskoro će inicirati izmjene zakona o radu jer se u prvih mjesec dana primjene pojavilo dosta problema. Kolektivno pregovaranje socijalnih partnera nije ni počelo, a poslodavcima je sporno što su brojne odredbe iz kolektivnog ugovora uvrštene u zakon.

Regres, pauza, topli obrok, zimnica, ogrev i dva plaćena slobodna dana dobrovoljnim davaocima krvi, između ostalog, su sporna za poslovnu zajednicu. Sve ono što ne uspiju ukinuti kolektivnim pregovaranjem pokušaće izmjenama zakona. S druge strane, tek što su utvrdili reprezentativnost, u Konfederaciji sindikata kažu da na dalje umanjenje radničkih prava neće pristati.

“Pauza i ono sve što je bilo, to ostaje i ne mislimo da je tu neka velika ušteda poslodavcima jer koliko se radi efektivno, niko ne radi 10 sati i ne vidim razlog zašto se čovjek za osam sati rada nema pravo pola sata odmoriti. To je logika, da ima svugdje, ima i kod nas. Može, neka se ukine, ali onda nije radna sedmica 40 sati nego 36″, kazao je Obrad Belenzada, predsjednik Konfederacije sindikata RS.

“Nisu implementirane direktive Evropske unije koje se tiču pauze, instituti iz prošlog sistema koji su vezani za regres, minuli rad, dakle mi očekujemo da će u narednom periodu biti izbrisani jer oni ne odgovaraju današnjim uslovima poslovanja i tržišne ekonomije”, naglasio je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca RS.

U Vladi socijalne partnere pozivaju na razumijevanje i vjeruju da će primjena novog zakona dovesti do privrednog oporavka. Simbolično ili ne, u ruševinama i sivilu nekadašnjeg banjalučkog giganta Incela, sindikatu i poslodavcima su detaljnije predstavili sve prednosti novog zakona o radu. U predstojećim pregovorima o novim kolektivnim ugovorima i Vlada kao poslodavac očekuje sukob sa sindikatom jer radnici u javnom sektoru imaju i najveći obim prava.

“To je dužina plaćenog i neplaćenog odsustva, te visina otpremnine zavisno od godina radnog staža. Vidjeli ste da smo naknadu za minuli rad već uvrstili u zakon, da li će biti veća, to je sad stvar dogovora”, rekla je Mira Vasić, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite RS.

Iz Vlade su već ranije najavili mogućnost umanjenja prevoza za radnike u prosvjeti. U kolektivnim pregovorima i rukovodstvo Željeznica svojim radnicima pokušaće da umanji 185 maraka toplog obroka. U Elektroprivredi sindikati su već upozorili da ukidanje ogreva i zimnice ne dolazi u obzir. Iz realnog sektora najglasniji su poslodavci koji izričito traže ukidanje regresa, pauze i minulog rada.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender