12. 05. 2021.

Preživjeli Srbi ogorčeni presudom za zločine u kasarni ”Viktor Bubanj”

– Preživjele srpske žrtve i članovi porodica nastradalih od posljedica mučenja i zlostavljanja u vojnom zatvoru i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu smatraju sramnom presudu Suda BiH kojom su Ramiz Avdović i Julijan Nikolaj Vintila za ove zločine osuđeni na tri, odnosno dvije godine zatvora.Milomir Nišić, sin ubijenog Milana Nišića u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, ogorčen je što danas tokom izricanja i obrazloženja presude uopšte nisu pomenuta imena ubijenih u ovim logorima.

“Moj otac je u kasarni `Viktor Bubanj` proveo tri mjeseca i za to vrijeme su ga ubili od batina.Oni /optuženi/ su znali kakve batine je on ovdje pretrpio. Neki ljudi, koji su to radili, su navedeni, a mnogi od njih su oslobođeni”, kaže Nišić.

Preživjeli Slobodan Gutalj rekao je da su u “ovoj kući zla, umjesto doručka i večere, ljudi svakodnevno premlaćivani”.

“Premlaćivane ubace kao lešine u sobu četiri sa pet metara, u kojoj nas je bilo 13. Ja sam bio zatvoren godinu i po, od toga šest mjeseci u ovoj bivšoj kasarni, a ostalo na petom spratu vojnog zatvora. Stalno su me izvodili na ispitivanje i nije bilo dana kad nisam primao batine”, ispričao je Gutalj.

On je potvrdio da su, osim stražara, zatvorene Srbe tukli i vojnici koji su dolazili sa ratišta i da su to činili u hodnicima, toaletu ili u krugu za šetnju.

Gutalj kaže da je čuo da je jedan pukovnik, sa kojim nije imao nikakav kontakt, umro tri dana nakon što je doveden. On je objasnio da je bio zatvoren u ćeliji 12 sa optuženim za ratne zločine Sretenom Damjanovićem iz Vogošće, kojeg su obukli u vojnu uniformu.

“To su često radili kada dovuku civile. Obuku ih u vojne uniforme, ne briju ih i ne šišaju kako bi rekli da su to uhvaćeni četnici na liniji. To je bio pravi užas i danas mi je muka kada se toga sjetim i kada gledam ovaj objekat. Ali, mora se živjeti, iako sam sada na inzulinu i kojekakvim lijekovima”, kaže Gutalj.

Slavica Sikima kaže da je njen otac Janko ubijen četiri dana nakon privođenja u “Viktor Bubnju”, te bačen kod dimnjaka u blizini ove bivše kasarne.

“Našao ga je bratov kolega koji ga je prepoznao i odvukao u hitnu pomoć. Komšije su ga sahranile u Buća Potoku, a ja sam ga, nakon DNK analize, ekshumirala 2007. godine i posmrtne ostatke prenijela u Zrenjanin”, rekla je Sikima.

Ona je istakla da je patolog Željko Karan utvrdio da su sve kosti njenog oca bile probijene.

Sud BiH osudio je danas Ramiza Avdovića na tri, a Julijana Nikolaja Vintilu na dvije godine zatvora zbog ratnih zločina nad srpskim civilima zatvorenim u logoru u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu.

Sudsko vijeće proglasilo ih je krivim jer su od juna do novembra 1992. godine u Sarajevu, kao pripadnici tadašnje vojne policije i teritorijalne odbrane BiH, a kasnije i takozvane Armije BiH, nečovječno postupali prema Srbima zatvorenim u kasarni “Viktor Bubanj”.

Avdović, koji je bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora i u bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, proglašen je krivim jer je tukao dovedene srpske civile i nije spriječio podređene vojne stražare da to čine.

Vintila, koji je bio prvo kuvar, a potom stražar u tom vojnom zatvoru, proglašen je krivim jer je tukao i na razne načine ponižavao zatvorene Srbe.

Na ovu odluku Tužilaštvo i odbrana mogu uložiti žalbu u roku od 15 dana.

U bivšoj kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu bilo je zarobljeno najmanje 200 civila srpske nacionalnosti kojima nije bio saopšten razlog zarobljavanja, niti je protiv većine njih vođen krivični postupak. Civili su fizički i psihički zlostavljani i prisiljavani na prinudni rad, a 18 zatvorenika nije preživjelo.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender