18. 05. 2021.
Stiže novac za autoput 5C

Stiže novac za autoput 5C

Stiže novac za autoput 5C

Do kraja godine Bosna i Hercegovina dobija 76 miliona evra a u naredne tri godine još po 70 miliona evra od Evropske banke za obnovu i razvoj. Muštuluk je ministrima iz Londona donio je predsjedavajući Savjeta ministara Denis Zvizdić.

“Riječ je sada o jednom novom vizibilnom okviru odnosa između Evropske banke za obnovu i razvoj i Bosne i Hercegovine odnosno stavljanje u fokus autoputa 5C kao našeg ključnog prioriteta”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara.

Po povratku iz Londona Zvizdića je na nož dočekala dočekala sarajevska štampa – naročito ona u vlasništvu njegovog koalicionog partnera koja je njegov put do Londona nazvala potpunim fijaskom. Da ne zavši sve na kritikama pobrinuo se Mirko Šarović. Kaže biće novca i za energetski sektor. Od ove godine EBRD planira, priča Šarović, da u energetske projekte uloži i do 40 odsto ukupnog portfolia.

“Očekuju projekte od BiH, zdrave projekte. Neki od njih biće finansirani kroz pojedinačne pregovore i projekte a jedan dio u okviru regionalnog koncepta odnosno projekata za zapadni Balkan”, izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Uz priču o novcu EBRD-a koji bi trebalo da stiže do 2020. Zvizdić po prvi put daje podršku novim akcizama na naftu i naftne derivate. Zeleno svjetlo prijedlogu Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje ipak će dati samo ako će prikupljeni novac biti jasno definisan i usmjeren u razvojne projekte.

“Dakle 10 feninga za izgradnju autoputeva, pet za izgradnju brzih i magistralnih cesta. To znači da će ta sredstva imati praktično svoj podnamjenski račun i prikupljena sredstva će biti direktno usmjerena ka javnim preduzećima koja se bave izgradnjom autoputeva i brzih cesta”, rekao je Zvizdić.

I za akcize Šarović nadopunjuje predsjedavajućeg Savjeta ministara. Kaže da ministrima još nije stigao prijedlog iz Uprave za indirektno oporezivanje.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender