11. 05. 2021.
Batler: Jugoslaviju je uništio NATO, uz aplauz porodica Buš i Klinton

Batler: Jugoslaviju je uništio NATO, uz aplauz porodica Buš i Klinton

Batler: Jugoslaviju je uništio NATO, uz aplauz porodica Buš i Klinton

 Američki politički analitičar Fil Batler ističe da bi Jugoslavija danas bila zemlja u rangu velikih evropskih sila da je NATO nije uništio, a porodice Buš i Klinton pomogle su da se to dogodi.

On smatra da je raspad Jugoslavije bio dio šireg plana Zapada da stvori protivnike u zemljama Trećeg svijeta.

“Poslijeratna socijalistička Jugoslavija bila je neka vrsta evropske priče o uspjehu, što Zapadu nije odgovaralo, pa je upravo ta vrsta blagostanja i napretka podstakla zapadni politički establišment da pokrene njen raspad”, navodi Batler.

U svojoj kolumni za “Nju istern autluk” /New Eastern Outlook/, Batler ističe

“Jugoslavija jedan od najvećih kulturnih i ljudskih eksperimenata u istoriji.

“Osnovana na području sukoba nekadašnjeg Austro-Ugarskog i Osmanskog carstva, Jugoslavija je sjedinila obje kulture na način koji nije viđen još od vremena Aleksandra Velikog, koji je nakon velikih osvajanja asimilirao narode. Koliko ja znam, nijedna od država Balkana danas ne može da sanja ni pola ovog prosperiteta”, napisao je Batler.

On tvrdi da je država izgrađena na ideji da Južni Sloveni ne treba da ostanu slabi i podijeljeni, prenosi “Sputnjik”.

Batler skreće pažnju na činjenicu da je između 1960. i 1980. zemlja imala jednu od najvećih stopa ekonomskog rasta u svijetu, dobar životni standard, besplatno zdravstvo i obrazovanje, garantovano pravo na posao, jednomjesečni plaćeni godišnji odmor, stopu pismenosti veći od 90 odsto.

On podsjeća da je Jugoslavija 1991. godine po BDP-u bila pozicionirana među 24 najrazvijenijih zemalja u svijetu.

Osim toga, kako kaže, Jugoslavija se borila za ideale Pokreta nesvrstanih, koje je kubanski lider Fidel Kastro definisao kao nacionalnu nezavisnost, suverenitet, teritorijalni integritet i bezbjednost nesvrstanih zemalja u njihovoj borbi protiv imperijalizma, kolonijalizma, neokolonijalizam, rasizma i svih oblika strane agresije, okupacije, dominacije, miješanja ili hegemonije, kao i protiv velikih moći i političkih blokova.

“Bio je to napredak koji je među zapadnim silama izazvao želju da unište tu zemlju. Nisu smjeli da joj dozvole da se takmiči sa NJemačkom, Francuskom, a posebno ne sa Velikom Britanijom”, navodi Batler, citirajući saradnika na Institutu političkih studija u Vašingtonu Majkla Parentija.

On navodi da bankari Londona i Luksemburga nisu mogli da izvlače milijarde iz socijalističkog sistema.

“Jugoslavija je morala da umre, a /Ronald/ Reagan, porodice Buš i Klinton su pomogle da se to i dogodi”, dodaje Batler.

Prema Parentiju, američki cilj je bio da pretvori jugoslovenske narode u zemlje Trećeg svijeta.

Plan je predviđao podjelu zemlje, koja bi zatim svoje ekonomije otvorila za zapadne kompanije i bankare, razbijanje prirodnih resursa, uključujući i ogromna mineralna bogatstva na Kosovu, demontiranje industrije koje nisu smjele da budu konkurencija postojećim zapadnim proizvođačima, kao i stvoriti osiromašeno, ali pismeno i osposobljeno stanovništvo koje će biti prisiljeno da radi za minimalac.

Batler ukazuje da ova strategija zvuči poznato, navodeći plana “Rand korporacije” za Siriju.

Analitičar ukazuje na iznenađujuću sličnost između propagandne kampanje NATO-a prije bombardovanja Jugoslavije i njihove aktivnosti uoči invazije na Irak ili Libiju.

“Da li je plan NATO-a uspio? Izgleda da jeste..”, navodi Batler i naglašava da je BiH danas po razvijenosti 112. ekonomija u svijetu, Hrvatska je na 76. mjestu, Makedonija na 130. poziciji, Crna Gora na 149, Srbija na 87, dok Slovenija zauzima 81. mjesto.

Kosovo koje je, kako kaže, otrgnuto od Srbije, naziva mafijaškom državom.

Osim toga, ističe Blater, NATO “guta” sve te države jednu po jednu, podsjećajući da je Crna Gora 15. februara počela pregovore o pristupanju NATO-u, a da je predsjednik Srbije nedavno potpisao Zakon o potvrđivanju sporazuma između Srbije i NATO-a.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender