15. 05. 2021.
Dodik: Tražimo da svaki policajac ima dugu pušku

Dodik: Tražimo da svaki policajac ima dugu pušku

Dodik: Islamska država je realizacija Izetbegovićeve islamske deklaracije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da sve ono što se moglo pročitati u “Islamskoj deklaraciji” Alije Izetbegovića sada može vidjeti kroz praktičnu realizaciju “Islamske države”, ocijenivši da bi rješenje problema u Siriji po modelu BiH završilo neuspjehom, jer je i sama BiH neuspješna zemlja.

Dodik ističe da bi oružani sukob u Siriji da nije bilo ruske intervencije, vjerovatno, trajao godinama po principu nezavršenog sukoba koji bi stalno izazivao druge sporadične sukobe.

“Naravno, ključno pitanje je stvaranje `Islamske države`, koja je bazirana na kalifatu. To je ono što smo mogli pročitati kod Alije Izetbegovića, koji je naveo u svojoj `Islamskoj deklaraciji` da muslimani, tamo gdje su manjina, treba da kreiraju podnošljivo i tolerantno društvo, a onda kada postanu velika većina treba da kreiraju društvo po uzoru na kalifat”, rekao je Dodik u intervjuu za “Sputnjik”.

On je naglasio da takozvani BiH model može biti uzor za Siriju ukoliko neko želi da u Siriji zadrži međunarodnu zajednicu koja će upravljati tim prostorom.

“To odgovara upravo međunarodnoj zajednici, koja ima mnogo svojih službenika koji hodaju po svijetu, prvo izazivajući konflikte, a onda, nakon toga, navodno kreirajući neka mirna rješenja”, rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naveo da je BiH neuspješna zemlja, koju međunarodni kreatori ideje o BiH nakon raspada bivše Jugoslavije pokušavaju da održe 20 godina i očigledno da u tome ne uspjevaju.

“BiH je podjeljeno društvo i to po svim elementima – teritorijalnim, etničkim, kulturnim, obrazovnim i ekonomskim, tako da to ne bi trebalo da bude model za uspješnost”, rekao je Dodik.

U tom kontekstu, Dodik je ukazao da se Jugoslavija sama od sebe ne bi ni mogla raspasti da nije bilo upliva tadašnje Njemačke, koja je kreirala izdvajanje Slovenije i Hrvatske i satanizaciju Srbije i srpskog naroda.

“Sve je na tome kreirano. I sada, kada se sretnem sa nekim od njih, vidim ljutnju zašto sve to nije usjpelo. Nije uspjelo zato što ideja koja je negdje daleko smišljena o `dejtonskoj` ili kako oni to vole da kažu `funkcionalnoj` BiH, nije istinski poriv ljudi koji tamo žive. Niste mogli na razvalinama bivše Jugoslavije, u kojoj se BiH zvala `Jugoslavija u malom`, da napravite neku novu `malu Jugoslaviju`. To je bilo potpuno apsurdno”, rekao je Dodik.

Govoreći o migrantskoj krizi, Dodik je konstatovao da su migranti pokazali inertnost Evrope, koja je po već ustaljenom scenariju pratila ono što su kreirali neki krugovi sa Zapada, prije svega američki, po Bliskom istoku i sada u Siriji.

Dodik ističe da je apsolutno siguran da bi Evropa pokušala da izabere od tih izbjeglica nešto što njima treba – inženjere, doktore, medicinske sestre ili one što obavljaju neke fizičke poslove, a onda bi Republici Srpskoj i svim zemljama na Balkanu vratila dio izbjeglica kojima je potrebna socijalna pomoć i koji nisu kvalifikovani za mnogo šta.

“Republika Srpska je jasno rekla da ne može da bude dio tog programa ni pod uslovom čak ni da se kreira neka finansijska pomoć. Mi smo naučili na to”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da Republika Srpska mora da riješi mnoge nerješene statuse interno izbjeglih iz regiona koji se nalaze na njenoj teritoriji i ne može da se bavi migrantima.

“Ovo ne znači da mi nismo humani, da mi ne razumemo o čemu se radi. Nas pogađa svaka nesreća koji smo mogli da vidimo – od onog trogodišnjeg dječaka pa do mnogobrojnih utopljenika, ali mi tome nismo doprinijeli i u tome ne želimo i nećemo da učestvujemo. Mi možemo da imamo ljudski odnos prema tome i da to osudimo, ali nemamo potencijal da se bavimo sanacijom tih problema”, rekao je Dodik.

On dodaje da Republika Srpska nije društvo koje je spremno da smjesti migrante, a da joj sutra pod pritiskom međunarodne zajednice i pričom o ljudskim pravima, bude nametnuto da im da državljanstvo, što znači aktivno i pasivno biračko pravo i mnogo čega drugog.

Dodik je podsjetio da je 4.500 “svetih ratnika islama” ranije došlo u BiH jer su im NATO i zemlje Zapada to dozvolile.

“Oni su činili stravične zločine nad Srbima. Vidjeli smo slike odsječenih glava, što je bilo potpuno nevjerovatno, ali to Zapad tada nije ni primijetio. Međutim, kada su počeli da sijeku njihove glave i da ih prikazuju, onda su se zabrinuli. U svakom slučaju, mi nismo društvo koje može ekonomski da istrpi smještaj migranata”, kaže Dodik.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender