15. 05. 2021.
Jedna visibaba za 350 evra?

Jedna visibaba za 350 evra?

Jedna visibaba za 350 evra?

U ljubljanskom botaničkom vrtu otvoren je prvi slovenački festival visibaba, a ta ustanova dobro zarađuje prodajom autohtone vrste “Ljubljanski zvonček” za koju su neki spremni platiti i više stotina evra, piše Index.hr

“Slovenačke visibabe vrlo su cijenjene u Evropi. Kupuju ih Englezi, Nijemci, pa i Holanđani”, kazao je za ljubljanski list “Dnevnik” od subote Jože Bavcom, upravnik botaničkog vrta.

“Početkom februara jedna je posjetiteljka iz Štutgarta kupila nekoliko teglica s našim visibabama i platila dvije hiljade evra, a lani je jedan kupac za samo jedan primjerak platio 350 evra”, kaže Bavcom koji je botaničar i stručnjak za visibabe.

Prvi vjesnici proljeća zanimaju ga od ranog djetinjstva.

Napisao je i knjigu “Obična mala visibaba”. Riječ je o vrsti visibaba koja je proširena po cijeloj Evropi, te u Sjevernoj Americi, ali se vrste često ukrštaju.

Pasionirani uzgajivači ne vole “mješance'”, što je lukovicama i sadnicama autohtone sorte G. Nivalis L. jako diglo ugled i cijenu.

Prvi slovenački festival visibaba koji je otvoren u petak trajaće cijelih mjesec dana. Posjetioci mogu pratiti obrazovne  radionice i predavanja o visibabama i uticaju klimatskih promjena na njihovu vegetaciju, a uz stručno vođstvo organizuju se i izleti u okolinu grada na mjesta gdje raste “ljubljanski zvonček”.

(Indeks.hr)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender