14. 05. 2021.

Vakcinisanje djece je obavezno, ali…

Svako dijete u Srpskoj mora biti vakcinisano – tako bar kaže zakon. Oni koji se o njega ogluše, moraće da plate kaznu od hiljadu do pet hiljada maraka. Međutim, kazne su samo slovo na papiru. Do sada nikome nisu naplaćene.

To je, kažu u Republičkom inspektoratu, zato što ne žele da sankcionišu roditelje na taj način, jer razumiju njihov strah i dileme.

“U konkretnim slučajevima djelovali smo preventivno, na način da smo na sredstvima javnog oglašavanja, na oglasnim tablama u domovima zdravlja kačili obavještenja gdje smo informisali da je to njihova zakonska obaveza”, izjavila je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS.

Ljekari nemaju dilemu. Da nema vakcina, bolesti poput difterije, rubeole i tuberkuloze i dalje bi odnosile živote. Kazne, kažu, možda i nisu najbolje rješenje. Roditeljima koji sumnjaju u vakcinaciju, svakodnevno pomažu i pedijatri. Poručuju da za sada nema naučnih dokaza koji bi vakcine povezali sa pojavom bilo koje bolesti.

“Postoji čitav mehanizam, čitava mašinerija koja stoji iza proizvodnje vakcina, njihovog uvoza, čuvanja pravilnog, distribucije, pravilne primjene, čuvanja tokom primjene, tako da roditelji u tom smislu stvarno ne treba da strahuju”, naglasila je dr Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS.

Ljekari kažu da 95 odsto djece mora da bude vakcinisano, kako bi se stvorio kolektivni imunitet. Zato su i novčane kazne jedna od predviđenih mjera, ali se ona izbjegava. Građani uglavnom podržavaju vakcinaciju. Ipak, imaju dilemu da li treba da bude zakonska obaveza.

Ministarstvo zdravlja priprema novi Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ali odredbe o obaveznoj vakcinaciji i kaznama neće se mijenjati. I u regionu je zakon sličan. U Srbiji su prije nekoliko dana pooštrili kazne. Sada će se za odbijanje kazne plaćati skoro 2400 KM.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender