15. 05. 2021.
POLITIČARI SLOŽNI: Za Srpsku 1. mart nikad neće biti Dan državnosti

POLITIČARI SLOŽNI: Za Srpsku 1. mart nikad neće biti Dan državnosti

POLITIČARI SLOŽNI: Za Srpsku 1. mart nikad neće biti Dan državnosti

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ognjen Tadić rekao je da Republika Srpska i njene institucije i građani nikada neće priznati prvomartovski referendum o takozvanoj nezavisnosti BiH, niti će zaboraviti gnusno ubistvo srpskog svata Nikole Gardovića, početkom marta, 1992. godine u Sarajevu.

“Kao savremenici tih događaja i kao ljudi koji su imali priliku da se, kroz vrijeme koje je iza nas, upoznaju sa pozadinom tih događaja ne možemo da prihvatimo da neko taj datum ističe kao dan oko koga bi trebalo da se okupe narodi, entiteti i sve ostalo što postoji unutar BiH i obilježavaju ga kao takozvani Dan državnosti”, rekao je Tadić Srni.

On smatra da je 1. mart, u primarnom smislu, simbol nastojanja političkih opcija, koje su bile za razbijanje Jugoslavije, da bez srpskog naroda odluče o sudbini Srba na ovim prostorima.

“To se, kao što znamo, završilo tragično po sve narode u BiH i nakon toga smo sjeli za sto i napravili Dejtonski sporazum koji je potpuna suprotnost 1. martu. Onaj ko želi da poštuje Dejtonski mirovni sporazum, ko zagovara mir i stabilnost u BiH taj ne može da proslavlja 1. mart”, istakao je Tadić.

On je naveo da je iza nas nekoliko događaja koji dodatno otvaraju pitanja šta se desilo tog 1. marta 1992. godine na srpskoj svadbi u Sarajevu i ko je uticao na Ramiza Delalića Ćelu, koji se i sam deklarisao kao lice koje je povuklo obarač, da to učini.

“Ćelina smrt, kao i okolnosti pod kojima je on ubijen kasnije, otvaraju prostor za postavljanje mnogih pitanja: ko je za koga radio, ko je na silu htio da gurne narode u BiH u sukob i da li se sve to moglo spriječiti”, upitao je Tadić.

Prema njegovoj ocjeni, sa današnje distance potpuno je jasno da je odbijanje Lisabonskog sporazuma zapravo bila politička deklaracija kojom je izvršen poziv za oružani sukob.

“Ono što je srpski narod postigao, zajedno sa svima koji žive u Republici Srpskoj, jeste da se odbranio i da je već ranije stvorenu Republiku Srpsku, kako se ona danas i zove, institucionalno definisao i verifikovao Dejtonski mirovni sporazum, i sve to danas posmatramo kao niz istorijskih događaja”, konstatovao je Tadić.

On je izrazio sumnju da će zauvijek ostati pitanje da li je neko, i ako jeste, naložio ubici srpskog svata da to uradi kako bi isprovocirao sukob širih razmjera.

Ivanić: Nikad nećemo priznati 1. mart

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić poručuje da srpski narod i Republika Srpska nikada neće priznati 1. mart kao takozvani dan državnosti BiH, jer su i referendum koji je održan protiv volje srpskog naroda i gnusno ubistvo srpskog svata na Baščaršiji bili uvod u krvavi rat.

“Za nas 1. mart nije i nikada neće biti nikakav praznik, jer naš praznik jeste 9. januar, dan kada je voljom srpskog naroda nastala Republika Srpska. Taj dan mi ćemo slaviti dok smo živi, i nikakav sud niti sudska odluka nas u tome ne mogu spriječiti”, rekao je Ivanić Srni.

Sasvim je jasno, ističe on, da nema političara iz Republike Srpske koji 1. mart može da prihvati kao nešto što je normalno.

“I zato za mene taj dan, koji se u dijelu BiH obilježava kao takozvani dan državnosti BiH, jednostavno ne postoji. A, ako neki praznik duboko iritira i vrijeđa Republiku Srpsku i srpski narod u BiH, onda je to svakako 1. mart”, naglasio je Ivanić.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

U Federaciji BiH 1. mart se obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Na taj dan 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je srpski svat Nikola Gardović i spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

Dodik: To ne slave ni Hrvati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će 1. mart u BiH Bošnjaci opet obilježavati, Hrvati koliko budu morali, a Srbi neće uopšte.
“Za nas ne postoji 1. mart kao bilo kakav važan dan za BiH”, rekao je Dodik.

On naglašava da je za Republiku Srpsku neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao bilo kakvog dana u vezi sa BiH.

“Ignorisanje od Bošnjaka i dijela međunarodne zajednice, koja tome daje značaj, govori o tome da BiH nema dogovor o važnim pitanjima, pa ni o tom”, istakao je Dodik.

Poslanici složni

Za Republiku Srpsku apsolutno je neprihvatljivo obilježavanje 1. marta kao “dana nezavisnosti BiH” jer je taj datum uvod u ratna dešavanja na ovim prostorima, ističu srpski poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je Srni da Bošnjaci po ponašanju i načinu razmišljanja nisu daleko od 1992. godine i početka ratnih sukoba, te da insistiraju na nečemu što je podijelilo BiH.

Stevandić podsjeća da je 1. marta 1992. godine ubijen srpski svat u Sarajevu Nikola Gardović, nakon čega su počeli krvavi sukobi u BiH.

“Insistiranjem na obilježavanju 1. marta je znak da za sada u BiH nije moguć bilo kakav kompromis”, rekao je Stevandić, napomenuvši da bi na nivou BiH trebalo usaglasiti zakon o praznicima.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Vuković smatra da je ubistvo Gardovića u Sarajevu okidač za početak rata u BiH.

“Svi u BiH smo platili ogromnu cijenu nakon 1. marta 1992. godine. Srbi nikada neće priznati taj datum kao `dan nezavisnosti BiH`”, rekao je Vuković Srni.

Poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladin Stanić kaže za Srnu da Bonjšaci, obilježavanjem 1. marta, provociraju srpski narod u BiH.

“Ovaj datum je uvod u ratni sukob u BiH i zbog toga ga Srbi nikada neće obilježavati”, kategoričan je Stanić.

Šef Kluba poslanika PDP-a u Skupštini Srpske Miroslav Brčkalo rekao je Srni da se 1. mart, kao “dan nezavisnosti BiH”, nikada neće obilježavati u Republici Srpskoj.

„Da živimo u uređenoj državi taj datum niko i nikada ne bi obilježavao, a Bošnjaci pokazuju da su po načinu razmišljanja još uvijek u prošlim vremenima. Srbe 1. mart asocira na krvoproliće i ratne sukobe, a Bošnjake na nezavisnost BiH”, kaže Brčkalo.

Šef Kluba poslanika NDP-a u Narodnoj skupštini Krsto Jandrić podsjeća da na nivou BiH nije usvojen zakon o praznicima i naglašava da Bošnjaci zloupotrebljavaju institucije BiH za obilježavanje datuma kao što je 1. mart.

“Republika Srpska ne može prihvatiti obilježavanje 1. marta kao `dana nezavisnosti`. Sa Bošnjacima se sigurno nikda nećemo saglasiti da ovaj datum bude zajednički praznik”, rekao je Jandrić Srni.

U BiH je 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti BiH na kojem je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za njenu nezavisnost i izlazak iz tadašnje SFRJ.

Istog dana 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, ubijen je i srpski svat Nikola Gardović te spaljena srpska zastava, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.

U Federaciji BiH se taj datum obilježava kao “dan nezavisnosti”, dok Srbi u BiH ovaj datum doživljavaju kao dan kada je donesena nelegitimna odluka muslimanskog i hrvatskog naroda protiv srpskih interesa.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender