12. 05. 2021.
Anketa u svijetu: Ko se češće kupa, a kome je voda mrska

Anketa u svijetu: Ko se češće kupa, a kome je voda mrska

Za čitanje i tuširanje: Pola čovječanstva suočeno sa nestašicom vode

Četiri milijarde ljudi, to jest više od polovine čovječanstva, suočeni su sa nestašicom vode koje nema dovoljno ni za najosnovnije potrebe, što je daleko više nego što se ranije vjerovalo, pokazuju rezultati najnovije studije o raspoloživim količinama pijaće vode u svijetu.

Nestašica vode na globalnom nivou uzrokovana je porastom stanovništva i samim tim potrošačkih navika i nekontrolisanim navodnjavanjima poljoprivrednih dobara, prenosi „Glas Amerike“.

Znaci u prirodi su očigledni, kaže profesor Arjen Hukstra sa univerziteta Tvente u Holandiji, koautor nove studije koju je sproveo časopis „Sajens advansis“. „Smanjuje se količina podzemnih voda, smanjuje se nivo jezera, neka čak i presušuju.

Sve je manje vode u riječnim koritima. To utiče na ekosistem i bioraznolikost“, rekao je on. Najnovijom studijom su, prvi put, ispitivane mjesečne potrebe za vodom, za razliku od prethodnih koje su rađene na godišnjem nivou. Ustanovljeno je da je četiri milijarde ljudi, od kojih polovina živi u Kini i Indiji, suočeno sa ozbiljnim nestašicama vode, što je znatno više od dve do tri milijarde kako su pokazivala prethodna istraživanja.

Meksiko, Sjeverna Afrika, Južna Amerika, Bliski istok i zapadni deo Amerike takođe spadaju u visoko rizična područja, kada je riječ o nestašici vode

(agencije)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender