13. 05. 2021.
Akcija Rebus u Sarajevu: SIPA uhapsila pet osoba, oštetili budžet FBiH za više miliona KM

Akcija Rebus u Sarajevu: SIPA uhapsila pet osoba, oštetili budžet FBiH za više miliona KM

Bezbjednjaci se spremaju za akciju protiv vehabija?

Bezbjednosne agencije u BiH pripremaju veliku akciju hapšenja vehabijskih vođa koji odbijaju da budu stavljeni pod kontrolu Islamske zajednice (IZ) BiH, saznaje Press!

Odlično obaviješteni izvori našeg lista otkrivaju da SIPA, u saradnji s entitetskim i kantonalnim MUP-ovima, odmah nakon isteka roka koji je IZ postavila vehabijama da zatvore svoje ilegalne džamije, namjerava da sprovede opsežne racije u svim registrovanim vehabijskim komunama u BiH. Sagovornici Pressa ističu da će se prvo na udaru naći vehabije iz sela Ošve, Gornji Rahić i Gornja Maoča, koji su, prema riječima izvora Press-a, odbili bilo kakvu saradnju sa Islamskom zajednicom i najavili formiranje paralelne vjerske zajednice bosanskih muslimana.

– Rok koji je Islamska zajednica BiH postavila vehabijskim džematima da prestanu s ilegalnim vjerskim učenjem i da se vrate u okvire IZ ističe danas. To, praktično, znači da već od sutra, 1. marta, SIPA i ostale policijske agencije u BiH imaju pravo da nasilno zatvore svaki objekat u kojem vehabijske vođe propovijedaju svoju radikalnu ideologiju – tvrde naši sagovornici.

Pomoć policije

Da nadležne institucije pripremaju energičan obračun sa izolovanim vehabijskim komunama potvrdio je i ministar bezbjednosti BiH, Dragan Mektić. On kaže da od trenutka kad Islamska zajednica BiH zvanično izopšti vehabijske paradžemate oni postaju problem koji će rješavati ovdašnje bezbjednosne i policijske agencije.

– Islamska zajednica BiH je u decembru prošle godine donijela odluku da svi džemati za čiji rad nije dala saglasnost budu ukinuti i zatvoreni. Oni džemati koji to ne prihvate neće više biti u pravnom okviru Islamske zajednice i biće kažnjeni, a u tome će morati da pomognu i bezbjednosne agencije BiH. Oni će sigurno biti tretirani od bezbjednosnih organa – najavljuje Mektić.

IZ BiH odlučna

Dodatni dokaz da je postojanje ilegalnih vehabijskih zajednica u BiH postao problem koji će, gotovo je izvjesno, morati rješavati policija, iznesen je u prekjučerašnjem, nezapamćeno oštrom saopštenju IZ BiH. Odgovarajući na prijedlog tzv. Koordinacije nezavisnih džemata, koju sačinjavaju vehabijske vođe u BiH, da su spremni priznati autoritet zvanične Islamske zajednice uz uslov da im bude omogućena “sloboda učenja” i praktikovanja vjere na njihov način, Rijaset IZ BiH ultimativno je poručio da paradžemati moraju biti zatvoreni i da neće biti nikakvih pregovora u vezi s tim.

– Niko s vama neće pregovarati, niti će vam bilo kakav prostor Islamske zajednice biti stavljen na raspolaganje! Tačno je da su zločinci, koji se javljaju s ratišta Bliskog istoka prijetnjama i porukama fašističkog i nasilničkog sadržaja, bili pripadnici nelegalnih džemata i da su oni proizvod te i takve ideologije. Zbog njihovih zlodjela i straha koji siju, pred ovim mostrumima bježe civili, žene i djeca, čija nedužna mrtva tijela plutaju morima i čije kosti raznose morski psi. Islamska zajednica neće i ne smije ćutati i preći preko namjere da islam i muslimani u BiH budu uvučeni u jedan ovakav monstruozan projekat – poručuju iz IZ BiH.

Ilegalni vjerski objekti

Prema zvaničnim podacima, u BiH postoje 64 ilegalna džemata u kojima se muslimansko vjersko učenje obavlja bez ikakve kontrole jedine priznate Islamske zajednice BiH. Najveći broj ovih paradžemata vode pripadnici radikalnog vehabijskog pokreta, a uglavnom su koncentrisani na području Zenice, Travnika i Bihaća. IZ BiH nedavno je objavila da, pored vehabijskih džemata, na području FBiH postoji i nekoliko ilegalnih vjerskih objekata kojima upravljaju pripadnici šiitskog ogranka islamske vjere.

(Press)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender