12. 05. 2021.

Kako da pobijedite u raspravi na internetu !?

Ključ je u vremenu, pa će tako prva osoba koja odgovori forumašu imati više šansi da promeni njegovo mišljenje od onih koji su se kasnije uključili

Rasprave u onlajn svetu učestalije su od onih u stvarnom, i po pravilu znatno oštrije. Na Tviteru, forumima, pa čak i Fejsbuku, pljušte uvrede i čini se da niko od učesnika nije spreman da odstupi od svog stava ni za pedalj. Ali moguće je naterati sagovornika da promeni mišljenje, zaključak je istraživača sa Univerziteta Kornel koji su analizirali postove iz prethodne dve godine ostavljene na jednom forumu.

Ključ je u vremenu, pa će tako prva osoba koja odgovori forumašu imati više šansi da promeni njegovo mišljenje od onih koji su se kasnije uključili. Važno je i korišćenje drugačije terminologije, pa ako je vaš prethodnik govorio o klimatskim promenama, vi pišite o globalnom zagrevanju. Duži odgovori posmatraju se kao ubedljiviji, kao i oni u kojima koristite brojeve, statistiku, primere. Da bi efekat bio još jači, pre iznošenja statističkih argumenata napišite “na primer”. S druge strane, citiranje pametnih ljudi neće vam pomoći da pobedite u raspravi.

Upotreba fraze “Moglo bi tako da se shvati” je pun pogodak, jer iako se na prvu loptu čini da ona slabi vašu poziciju, zapravo omekšava sagovornika i čini ga prijemčivijim za vaše naredne argumente. Ipak, pametno birajte svoje bitke, pa ako ste se nameračili na forumaša koji u svojim postovima koristi reči kao “najbolji”, “sigurno”, “ništa”, bolje odustanite, jer je tvrdoglav, pa ga verovatno nećete razuveriti. Takođe, znak da stanete je ukoliko sa nekim razmenite pet postova a nema pomaka, jer posle toga sve više padaju šanse da će doći do promene stava.

(Novosti)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender