14. 05. 2021.
NSRS: Usvojeni Budžet i Ekonomska politika za 2015. godinu

NSRS: Usvojeni Budžet i Ekonomska politika za 2015. godinu

Pismo poslanicima Narodne skupštine RS: Spriječite nove žrtve kredita u ”švajcarcima”

“Molim vas, u ime svog djeteta, u ime naše djece i njihove budućnosti, samo budite uz svoj narod, ništa više. Za to ste birani, za to ste plaćeni i za to ćete biti ponovo birani, ili možda nećete?!”

Na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS, koja će biti održana 1. marta, trebao bi se naći Prijedlog zakona o konverziji kredita u svajcarskim francima.

Tim povodom, poslanicima NSRS obratio se otvorenim pismom Vladimir Modić, jedan od korisnika kredita, koji je pisao u ime Udruženja korisnika kredita “Švicarac”, ali i kao hranitelj i otac porodice.

U pismu narodnim poslanicima od kojih traži da podrže usvajanje zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u konvertibilne marke, Modić podsjeća da je u BiH skoro 10 hiljada korisnika ovih kredita, od čega u RS oko 3 800. Podsjeća i da su zbog ivih kredita do sada izvršena 23 samoubistva.

Naime, Predstavnički dom PS BiH usvojio je u decembru prošle godine, u prvom čitanju, prijedlog Zakona o konverziji kredita obračunatih u švajcarskim francima u konvertibilne marke. Usvojen je i zaključak da će procedura biti nastavljena kada entitetski organi obave svoj dio posla u vezi sa ovim pitanjem.

To podrazumijeva izradu prijedloga zakona na nivou Republike Srpske i Federacije BiH i njihovo usvajanje u entitetskim parlamentima.

Ovo emotivno, ali i argumentovano pismo, prenosimo u cjelosti i bez izmjena:

Postovani poslanici,

Kao što znate 1. marta bi se na dnevnom redu Narodne Skupštine Republike Srpske trebao naći Prijedlog zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima!

Naime, u Republici Srpskoj ima oko 3.800 korisnika kredita u CHF koji su žrtve prevare Hypo banke, što je dokazano u preko 500 sudskih presuda. Korisnicima kredita Hypo banka već godinama uzima stanove, otima plate i za vecinu normalan život je nemoguć. Nažalost, 23 korisnika su izvršila samoubistvo!!!

Ja vas sad pitam, da li je moguće da nećete podići ruku za 3.800 porodica, ili oko 10 -15 hiljada građana Republike Srpske koji su, ne svojom greškom, upali u dužničko ropstvo? A svojim su rukama zaokruživali vaša imena na izbornim listićima!

Da li je moguće da ćete stati na stranu nekad austrijske banke, sada u vlasništvu “Američkog investicionog fonda”, umjesto uz svoj narod, svoje komšije, prijatelje, poznanike, glasače..?

Da li ste u stanju da, ne daj bože, nosite na duši neku 24-tu, 25-tu žrtvu pohlepne Hypo banke?

Ja ovo pišem jer se bojim da vaš odgovor znam!

Da, “bićete vi uz narod”, “voljni ste vi da se riješi taj problem”, “spremni ste vi da učinite sve”, “tim ljudima se mora pomoci”, itd.

Ali, šta možemo, nije po ustavu, ili nije po zakonu, ili potrebno je dodatno tumačenje, mišljenje kojekakvih institucija, komisija i ko zna čega.

Pronaći ćete vi već način da vam ruke ostanu spuštene a prividno čiste!!! (naravno, čast izuzecima, pokazaće se ako ih ima).

Možda se pitate otkud ja to znam da zakon neće biti izglasan, ili da uopšte neće doći na dnevni red? Ja živim u Republici Srpskoj, život ovdje čovjeka mnogo čemu nauči!

Ako se ispostavi da griješim, biće me i stid i sram, pognuću glavu i konačno kupiti ljulju i mali tobogan.

Pitam vas: Kako je moguće da su sve zemlje u kojima su davani krediti u CHF usvojile zakon o konverziji (Austrija, Madjarska, Poljska, Slovenija, Hrvatska, Crna Gora, vjerovatno uskoro i Federacija BIH ), sve osim Srbije i da li Republike Srpske?!

Da li to mi Srbi imamo neke bolje zakone, neke bolje ustave, neku veću vladavinu prava od ostatka Evrope?

Mi veliki, mi nebeski, mi prepošteni, mi koji 9. januara kačimo zastave na balkone, mi najvece patriote otkad je svijeta i vijeka…sve dok ne ugledamo priliku za nekakav sitan, a pogotovo krupan sopstveni interes!

Zar se toga nismo nagledali?!

DA LI JE MOGUĆE DA ĆETE ZA TAJ SITAN SOPSTVENI INTERES (duboko se izvinjivam ako griješim) PODIĆI RUKU U KORIST “AMERIČKOG INVESTICIONOG FONDA ” I PODRŽATI DALJU PLJAČKU VLASTITOG NARODA?!

Molim vas, u ime svog djeteta, u ime naše djece i njihove budućnosti, SAMO BUDITE UZ SVOJ NAROD, NIŠTA VIŠE. Za to ste birani, za to ste plaćeni i za to ćete biti ponovo birani, ili možda nećete?!

S poštovanjem,

Vladimir Modić

(Istinito)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender