15. 05. 2021.
“Rok simfonija” na Kastelu, ulaz besplatan

“Rok simfonija” na Kastelu, ulaz besplatan

”Rok simfonija” se sprema za Beograd

Banjalučki muzičari okupljeni u “Rock simfoniji” nakon uspješna dva koncerta u jednom danu, koja su održali u Banjaluci, pripremaju se za nastup u beogradskom Sava centru 13. aprila.

Dragan Moconja, osnivač “Rock simfonije” izjavio je da su dva koncerta organizovali zbog velikog interesovanja publike. Članovi “Rock simfonije” očekivali su dobru atmosferu na koncertima u Banjaluci, ali nisu očekivali da će biti toliko emotivno koliko je bilo.

“Nikada nisam vidio više publike da plače na nekom koncertu, naročito da sam ja dio toga. Super osjećaj, svi su se oduševili”, rekao je Moconja.

U Beogradu će nastupiti sa kombinacijom starog i novog repertoara, koji su premijerno izveli u Banjaluci, odnosno izvodiće i strane i domaće hitove.

“Pjesme su odrađene, sad se samo dovježbavaju, sređuju se detalji, finese”, kaže Moconja.

Na pitanje da li očekuju pun Sava centar, Moconja je odgovorio da je teško govoriti o tome, jer tek treba da počnu medijsku kampanju.

“U Srbiji su već izrazili interesovanje za nas, pa vjerujem da će biti ljudi, nadamo se najboljem, spremni smo i na drugu varijantu, ali sam optimista. To je poprilično veliki zalogaj za nas”, dodao je Moconja.

“Rock simfoniju” danas čini 57 članova, studenata Muzičke akademije u Banjaluci, učenika Muzičke škole “Vlado Milošević” te njihovih profesora. Hor je, prema riječima Moconje, sastavljen iz drugih banjalučkih horova, a osnova svega je bend “Tupas mene”. Prema njegovim riječima, u pitanju su afirmisani muzičari Banjaluke.

Vokalni solisti su Vanja Mišić, Milana Smiljanić, “Lady D”, “Brutal protest”, te Davor Tojčić.

Na pitanje kako je došao na ideju o ovakvom spoju, Moconja je rekao da je to ostvarenje njegovog dječačkog sna.

“Na kafi je sve počelo, gledao sam snimak Aerosmitha iz 1992. godine sa MTV nagrada i rekao svojoj dragoj, koja je inače član Rock simfonije, kako bi bilo super napraviti samo jedan koncert takav. Ona je rekla, pa ‘ajmo pokušati i bukvalno tad je sve počelo, od jedne kafe i gomile entuzijazma i vjerovanja u muziku i ljubavi prema muzici”, kaže Moconja.

Sa predstavnicima “Rock simfonije” ekipa Anadolije je razgovarala je tokom probe u Domu omladine, kojoj nisu prisustvovali svi članovi. Na pitanje koliko je teško okupiti i organizovati 57 muzičara Moconja je odgovorio da je jako teško.

“Svaka proba je kao svirka, sve moraš ozvučiti, ljudima postaviti, donijeti razglas… Jako je teško, mi bukvalno dođemo ovdje dva sata prije probe da raskabliramo, sredimo i ostajemo sat i po – dva da poslije raskabliramo. Mislim da je u svemu presudna ljubav prema muzici, što se jako osjeti u našem sviranju, bar ja osjetim na našim probama, to je taj neki glavni pokretač”, kaže Moconja.

Dušan Urošević, dirigent Rock simfonije, ovom projektu pridružio se u avgustu prošle godine.

“Izuzetno je zadovoljstvo biti član Rock simfonije iz prostog razloga što ste u grupi veoma mladih ljudi. Svi su izuzetno mladi i svi se trude da u ovom vremenu kada je i rok scena malo zapostavljena i klasična muzika takođe, prosto izlaze onako u prvi plan neke druge vrste muzike, ovi ljudi se trude da te dve muzike spoje i da naprave nešto novo, nešto što nije viđeno na našim prostorima i zaista traje u tome. Traje godinu i po dana vrlo uspješno”, kazao je Urošević

“Rock simfonija” u proteklih godinu i po nastupala je u više gradova u RS, te u Novom Sadu, ali naročito im je značajno što će moći nastupiti Sava centru. Banjalučani novi koncert Rock simfonije mogu očekivati na Šehitlucima povodom Dana grada Banjaluka koji se obilježava 22.aprila.

“Imamo puno ponuda za koncerte, tako da biće nas i u Banjaluci ove godine, a i u regionu. U pregovorima smo za malu turneju u Srbiji, planiramo koncert u Sarajevu… Mnogo bih volio da nastupimo u Sarajevu, sarajevska raja je poznata kao sjajna publika, nastupao sam tamo sa bendom ‘Tupas mene’ i uvijek sjajno prođemo”, dodao je Moconja.

(AA)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender