18. 05. 2021.
Treba poboljšati status onih koji su oboljeli od rijetkih bolesti

Treba poboljšati status onih koji su oboljeli od rijetkih bolesti

Treba poboljšati status onih koji su oboljeli od rijetkih bolesti

U Republici Srpskoj neophodno je definisati status lica oboljelih od rijetkih bolesti, njihova prava i osigurati podršku zdravstvenog i socijalnog sektora, istaknuto je u Banjaluci na otvaranju okruglog stola o pravima oboljelih od rijetkih bolesti u Srpskoj.

Potpredsjednik Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske Biljana Kotur rekla je da sve relevantne ustanove treba da budu uključene u rješavanje problema sa kojima se susreću lica oboljela od rijetkih bolesti.

Koturova je navela da je cilj da se teškim pacijentima omogući transport na rehabilitaciju, da se na spisak za refundiranje uvrste lijekovi za lica oboljela od rijetkih bolesti jer bi se tako skratila procedura nabavke.

Prema njenim riječima, veliki problem predstavlja i nedostatak registra pacijenata zbog čega ne znaju šta im je sve potrebno.

Koturova se nada da će učesnici ovog skupa donijeti konkretne zaključke da bi se unaprijedio život i liječenja lica oboljelih od rijetkih bolesti.

Rukovodilac Odsjeka za primarnu zdravstvenu zaštitu Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Jasminka Vučković podsjetila je da je Vlada u novembru 2014. godine usvojila Program za rijetke bolesti.

“U okviru tog programa imenovan je republički koordinator, formirana je Komisija za rijetke bolesti, čiji su članovi predstavnici zdravstvenog sektora, Fonda zdravstvenog osiguranja, Instituta za javno zdravstvo i Saveza za rijetke bolesti”, rekla je Vučkovićeva.

Ona je navela da je jedan od mandata Komisije bio da predloži formiranje centra za rijetke bolesti na kojem bi se prikupljali podaci u vezi sa dijagnozom.

Izvršni direktor Sektora za zdravstvo i kontrolu Fonda zdravstvenog osiguranja Milenko Pađen rekao je da će se na ovom skupu govoriti o tome da određeni lijekovi budu stavljeni na pozitivnu listu, koji se nabavljaju na teret Fonda.

“Cilj Fonda je da bude partner sa Savezom, ne samo u vezi sa formiranjem pozitivne liste, nego i da se poboljšaju prava ovih pacijenata kada je riječ o oslobađanju jednog dijela participacije”, rekao je Pađen.

Okrugli sto organizovali su predstavnici Saveza za rijetke bolesti Republike Srpske povodom obilježavanja 29. februara Međunarodnog dana oboljelih od rijetkih bolesti.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender