15. 05. 2021.
Banja Luka: Drvoredi propadaju, u opasnosti i aleja od Narodnog pozorišta do Malte

Banja Luka: Drvoredi propadaju, u opasnosti i aleja od Narodnog pozorišta do Malte

Banja Luka: Drvoredi propadaju, u opasnosti i aleja od Narodnog pozorišta do Malte

Godišnje u Banjaluci bude posječeno 300 stabala koja su zbog starosti postala prijetnja za prolaznike, piše Euroblic pozivajući se na podatke iz Gradske uprave.

Stručnjaci upozoravaju da je primijetno drastično propadanje stabala i to u najpoznatijoj aleji, na dijelu od Narodnog pozorišta RS do Malte.

Sve to predstavlja prijetnju da Banjaluka ostane bez prepoznatljivih aleja.

Gradska uprava izradiće ove godine studiju zdravstvenog stanja drvoreda u urbanoj zoni a plan je da se u budućnosti sačini katastar zelenila na područji cijelog grada. Za te namjene izdvojeno je 15.000 KM.

– Odobreni iznos nije dovoljan da se uradi kompletna baza podataka o drveću, ali ćemo sa tim aktivnostima nastaviti i narednih godina kako bismo imali jedinstevni katastar zelenila – kažu u resorom odjeljenju ističući da redovno uklanjaju bolesno i suvo drveće, te sade mladice.

Čuveni Stari hrast u Ulici Svetozara Markovića u Novoj Varoši je najstarije drvo u Banjaluci, a pretpostavlja se da je  – prije nego što se počeo sušiti –  bio star više od 200 godina.

Stručnjaci tvrde da zeleni nasadi u gradovima mogu da ublaže buku i za više od 20 odsto. Takođe, dnevna proizvodnja kiseonika jedne bukve može da podmiri potrebe za kiseonikom više od 60 ljudi. Krošnje i stabla prečišćavaju gradski vazduh od lebdećih čestica, prašine i bakterija.

Kampus

Najveći parkovski prostor u Banjaluci je park u univerzitetskom kampusu. U parku su trenutno 1.503 stabla od kojih se izdvajaju drvoredi platana stari više stotina godina i rijetke vrste poput Pančićeve omorike i džinovske jele.

Kao najznačajnija vrijednost izdvaja se čuveni drvored platana dužine 270 metara koji se sastoji od 99 stabala.

(mojKontakt)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender