13. 05. 2021.
Paravinja osuđen na 35 godina zatvora

Paravinja osuđen na 35 godina zatvora

Paravinja osuđen na 35 godina zatvora

Vijeće Županijskog suda u Splitu u utorak u podne izreklo je presudu Draganu Paravinji optuženom zbog pokušaja silovanja i teškog ubistva maloljetne Antonije Bilić. Paravinja je dobio 35 godina zatvora za teško ubistvo.

Okrivljenik treba platiti sudske troškove u iznosu 233.576 kuna.

Podsjetimo, Županijsko državno tužilaštvo je završnim riječima postupka zatvorenog za javnost u cijelosti ostalo kod optužnice što je podržao i zastupnik obitelji Bilić, splitski advokat Vinko Ljubičić.

On je novinarima ispred suda rekao da očekuje kako će i u utorak ostati ista kvalifikacija – teško ubistvo zbog koje se nadaju i odgovarajućoj sankciji.

“Ovdje se ponovno pokazala moja teza da je Vrhovni sud posve nepotrebno ukidao ranije odluke Županijskog suda, posebno raniju drugostepenu odluku s obzirom da u ponovljenom postupku ništa činjenično nije predloženo, a ni utvrđeno. Ako je sud smatrao da treba izmijeniti pravnu kvalifikaciju onda ima ovlašćenja to učiniti i bez ovog mučenja i bez nanošenja iznimno velike boli porodici”, izjavio je Ljubičić. Dodao je kako obitelj u utorak neće doći na izricanje presude jer im je to iznimno bolno.

Paravinjin branitelj po službenoj dužnosti advokat Željko Gulišija je rekao da je u završnim riječima govorio o tome na što Vrhovni sud upućuje i o kojoj se pravnoj kvalifikaciji radi – o teškom ubistvu ili o ubistvu.

“U utorak ne očekujem ništa, baš ništa već da će konačnu odluku donese Vrhovni sud”, kratko je prokomentirao Gulišija.

Ovo je treće suđenje Draganu Paravinji koji je dva puta na Županijskom sudu u Šibeniku osuđivan na po 40 godina zatvora, ali je te presude Vrhovni sud dva puta i ukidao. Krajem oktobra 2015. Vrhovni sud je u obrazloženju naveo da ne dovode u pitanje da je Paravinja ubio Antoniju Bilić, ali da nije dokazano da je ubistvu prethodio pokušaj silovanja. Tako nije dokazana kvalifikacija teškog ubojstva radi prikrivanja silovanja.

Snimke nadzornih kamera bile su glavni dokaz protiv Dragana Paravinje, a pomoću njih je rekonstruisano njegovo kretanje na dan zločina, kao i tragovi žrtvine krvi i sline koje je policija pronašla u njegovom kamionu.

(N1)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender