18. 05. 2021.
Napeto u Đevđeliji: Migranti protestvuju na žičanoj ogradi, vojska spremila suzavac i vodene topove

Napeto u Đevđeliji: Migranti protestvuju na žičanoj ogradi, vojska spremila suzavac i vodene topove

UNHCR: Evropa na ivici samonametnute humanitarne krize

UNHCR je upozorio danas da se Evropa nalazi na ivici samonametnute humanitarne krize nakon što je broj migranata i izbjeglica u Grčkoj dostigao 24.000.

Prema posljednjim informacijama, oko 8.500 migranata nalazi se na prelazu Idomeni, na granici sa Makedonijom, rekao je portparol UNHCR Edrijan Edvards na konferenciji za novinare u Ženevi.

On je dodao da je najmanje 1.500 migranata provelo prethodnu noć na otvorenom. “Pretrpanost dovodi do nestašice hrane, skloništa i loših sanitarnih uslova. Tenzije rastu kao i nasilje, a sve to ide na ruku krijumčarima”, rekao je on, objavljeno je na sajtu UNHCR.

On je podsjetio da vlade ne sarađuju uprkos postignutim sporazumima u mnogim oblastima, a države jedna po jedna uvode restrikcije na granicama.

“Nedosljedne prakse rezultuju nepotrebnom patnjom, što dovodi do neusaglašenosti sa EU i standardima međunarodnog prava”, rekao je on.

UNHCR je apelovao na sve zemlje članice EU da pojačaju svoje kapacitete za registraciju i obradu tražilaca azila putem nacionalnih procedura kao i kroz šemu evropske relokacije.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender