13. 05. 2021.
Isti hljeb – različite cijene

Isti hljeb – različite cijene

Isti hljeb – različite cijene

Isti hljeb posavac- različite cijene. Sve zavisi ko ga je umjesio i gdje se prodaje. Dok su pojedini pekari srezali cijene na 70- 80 feninga, drugi i dalje veknu hljeba od 600 grama drže na standardnih  1. 20- 30 KM.

To što je hljeb tu i tamo jeftiniji obradovala je potrošače.  Ipak je to, kažu osnovna životna namirnica, pa bi i drugi trebalo da slijede primjer pekara koji idu na socijalne cijene.

Svaki pekar  ima pravo da formira svoju cijenu, a na građanima je da odluče čiji i koji hljeb će pazariti, kažu u Udruženju potrošača. Pozdravljaju sniženje cijene hljeba, jer će to dobro doći potrošačima kojima će za druge namirnice ostati koja marka više.

“Ako se uzmu normativi za četvoročlanu porodicu -26 kg hljeba, to znači da je ušteda najmanje 18 maraka. Na godišnjem nivou to je 220 maraka. Interesantno je pomenuti da taj hljeb koji je značajno jeftiniji nego ovi ostali, što prodaju ostale pekare, je vrlo dobrog kvaliteta”, kazao je  Dragovan Petrović, sekretar pokreta potrošača RS.

Pad cijena hljeba je tvrdi Petrović opravdan, imajući u vidu da su parametri koji diktiraju ukupnu cijenu  stabilni kao na primjer vrijednost pšenice, a neki su i pali, poput troškova prevoza, odnosno naftnih derivata. Tako ne misli prvi čovjek unije pekara. Po njemu sumnjivo je i iz kojih rezervi dolazi brašno od kojeg se mjesi hljeb ispod cijene.

“Ono što je po meni činjenica je da mnogi pekari ne plaćaju iznos u kakvom trebaju plaćati doprinose , poreze. Ja uvijek postavljam pitanje kako neko može biti jeftiniji od mene 30% ,da li sam ja toliko bezobrazan ili ne znam raditi hljeb”, rekao je  Saša Trivić, predjsednik Udruženja pekara RS.

U toku je dampinški rat među pekarima, tvdri Trivić, objašnjavajući kako je prihvatljiva razlika u cijenama hljeba od 20 -30 feninga, a da je sve preko toga neodrživo na tržišnim osnovama. Građanima u izboru hljeba kao i kod većine proizvoda sve diktira cijena.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender