18. 05. 2021.

Optužnica protiv 15 lica zbog prevara sa invalidskim penzijama

Banjalučki Osnovni sud zbog prevara sa invalidskim penzijama potvrdio je optužnicu protiv ukupno 15 lica.

U optužnici su se našli Vojko Subošić, Milica Obradović i Zoran Perduv, bivši načelnik Odjeljenja za reviziju nalaza i mišljenja u Fondu PIO – a sumnjiče za falsifikovanje i uništavanje službenih isprava.

Duško Račić, bivši direktor banjalučkog Kliničkog centra, uz ove optužbe tereti se i za primanje mita. Usmenu potvrdu da je optužnica potvrđena iz Osnovnog suda ATV je dobio pred kraj radnog vremena. Kako nezvanično saznaje ATV, Tužilaštvo je priložilo 400 dokaza, a optužnica je na preko 100 strana.

U optužnici su se našla i imena Nade Kukavice i Drene Petrović, koje su u Fondu PIO radile kao službenice.

Interesantno je da su od petnaest optuženih jedino one mjesec dana provele u pritvoru. Uhapšene su u decembru 2013. godine u okviru akcije “Loto” – i to zbog sumnje da su učestovale u sređivanju lažnih invalidskih penzija.

Advokat Nade Kukavice priprema odbranu. “Ovo će biti proces dugovječan, trajaće dugo vremena i odmah da kažem za mog klijenta mogu odmah pisati obustavu postupka. Moj klijent je daktilograf koji je navodno trgavao uticajem, ovo je van pameti, van logike”, rekao je advokat Nade Kukavice Jevto Janković.

Banjalučko Okružno tužilaštvo optužnicu u slučaju “Loto” podiglo je u decembru prošle godine. Dio od optužene petnaestorke sumnjiče se da su za novac pribavljali otpusna pisma, nalaze i mišljenja banjalučkog Kliničkog centra.

Dokumentaciju su u postupku ocjene radne sposobnosti kod Fonda PIO koristile druge osobe. Preko posrednika su davali mito od šest do osam hiljada maraka – a za uzvrat su im pojedinci iz optužnice posredovali kod ljekara-vještaka koji odlučuju o ocjeni radne sposobnosti. Za pare je trebalo da ih proglase nesposobnima i na taj način omoguće da ostvare pravo na invalidsku penziju, prenose Nezavisne.

(Biznis.ba)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender