14. 05. 2021.
Banja Luka: Otvoren vrtić u Krfskoj ulici

Banja Luka: Otvoren vrtić u Krfskoj ulici

Vlada RS: Probleme sa predškolskim uzrokuju novac i nemar roditelja

Od 10.000 mališana koji na jesen kreću u prvi razred njih oko 40 odsto nije kročilo u vrtić, na pripremnu nastavu, a školsku klupu neće vidjeti do septembra.

U Ministarstvu prosvjete kažu da bi im bilo potrebno oko milion i po maraka da svi predškolci prođu pripremnu nastavu. Osim manjka novca i roditeljski nemar je razlog slabijeg obuhvata djece.

Pripremna nastava krenula je u 39 vrtića i 41 osnovnoj školi u Srpskoj.  U OŠ “Đura Jakšić”, u banjalučkom naselju Šargovac, predškolska grupa broji 30 mališana, što je i zakonski maksimum. Interes je bio veliki, pa su morali da odbiju devetoro djece. Škola muku muči sa manjkom prostora i učionica. Nastava je organizovana u dvije smjene, pa predškolci u školi borave od 17 do 20 h.

“Prošle godine nismo uspjeli, ove godine jedna grupa. U svakom slučaju svi roditelji koji su željeli da njihova djeca idu u predškolsko imali su mogućnost da u našoj školi eventualno ko nije uspio mogao je u Centar za predškolsko ili neku drugu školu”, rekao je direktror OŠ “Đura Jakšić” Darko Tomić.

Na drugom kraju grada, u OŠ “Milan Rakić” u Karanovcu, treću godinu za redom pripremaju buduće prvake. Kažu, zadovoljni su i djeca i roditelji.

“U pripremnoj dobi je 28 mališana, pokrivamo dvije osnovne škole, Novoseliju i Karanovac. Bez obzira na broj djece mi bi ih sve uljučili jer imamo prostorne mogućnosti iako to prevazilazi rad jedne grupe, ali nema veze – naši vaspitači su osposobljeni da rade sa većim grupama”, rekao je direktror OŠ “Milan Rakić” u Karanovcu, Simeun Raljić.

“Znači mu mnogo jer nije išao u vrtić, u svojoj okolini nema svoje generacije, jedini je to godište. Tako da sam ga dala na pripremnu nastavu, ipak da malo dijete to. Vidim da im je predivno. On je sam juče izjavio da mu je predivno”, rekla je roditelj Marina Peulja.

U Ministarstvu prosvjete, kažu da je najveća gužva u predškolskim grupa u Banja Luci. U selima u učionicama okupe od 10 do 20 mališana. Tamo ih najviše i izostane sa pripremne nastave.

(ATV)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender