15. 05. 2021.
Hrvatski glumac: “Muka mi je više od toga što su Srbi uvijek negativci”

Hrvatski glumac: “Muka mi je više od toga što su Srbi uvijek negativci”

Hrvatski glumac: “Muka mi je više od toga što su Srbi uvijek negativci”

Hrvatski glumac Goran Bogdan koji u kriminalističkoj seriji ”Posljednji panteri” o balkanskim pljačkašima glumi Milana, srpskog kradljivca dijamanata, člana bande Pink Panter, istakao je kako mu je muka od prikazivanja Srba u negativnom svjetlu.

Glumac je objasnio zašto se uopšte kreiraju takve predrasude.

“Nije problem u našoj kriminalističkoj istoriji, izvor toga je naša površnost. Dok se sve posmatra kroz prizmu površnosti, i u politici i u kulturi, uvijek ćemo biti prikazani kao negativci. Zato se istorija i ponavlja. To je do nas. Mi potvrđujemo sliku koju imaju o nama, umjesto da je opovrgnemo. Ja u tu krivu sliku lično ne vjerujem. Imamo mi i drugo da pokažemo. Međutim, to se neće promijeniti sve dok se mnogi s Balkana time ponose, jer je to lakše. Lakše je biti budala nego se truditi. Dok god je tako i dok god ovo društvo ne daje perspektivu onima koji hoće drugim putem, putem truda i rada, ništa se neće promijeniti”, kaže Bogdan i dodaje da mu za ulogu nisu bila potrebna dodatna uputstva jer je i sam živio u takvim okolnostima.

Goran ističe da mu za ovu ulogu nisu bile potrebne pripreme jer se poistovjetio sa likom.

“Dolazim iz Bosne, iz takvog kraja da mi nisu bile potrebne knjige da bih spremao ovu ulogu. Muka mi je više od svega toga. Sve se nadam da će se to smanjiti. Trudim se da radim svoj posao, da igram uloge koje mi daju. Život lika Milana je ono što sam donekle i ja živio. On je nježno stvorenje koje živi u takvim okolnostima – u ratu u BiH – i on je vidio da će ga ta nežnost koštati glave. On se natjerao da bude kriminalac samo da bi preživio”, zaključuje Goran.

(B92)

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender